Till innehåll på sidan

Sveriges stöd till demokratirörelsen i Libanon

Skriftlig fråga 2019/20:451 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-20
Överlämnad
2019-11-20
Anmäld
2019-11-21
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den senaste månaden har människor samlats i stora demonstrationer och massmöten för att protestera mot korruption och ojämlikhet i Libanon. Människor från olika religiösa och politiska grupper har gått samman för att visa sitt missnöje med den styrande eliten, och demonstrationerna uppges vara de största på nästan 15 år. Bland annat bildades den 27 oktober en 17 mil lång mänsklig kedja mellan Tripoli i norr och Tyr i söder för att visa på enighet i hela landet.

Åtstramningar och höjda skatter på telefonsamtal via appar sägs ha triggat protesterna. Men det är bara toppen av ett isberg med mycket hög ungdomsarbetslöshet och allvarliga brister i grundläggande samhällsservice som el, vatten och vård trots höga kostnader. Libanon är ett land präglat av ekonomisk ojämlikhet där den rikaste 0,1 procenten äger lika mycket som den fattigaste halvan av befolkningen. Samtidigt befinner sig landet just nu i en allvarlig ekonomisk kris och det rapporteras bland annat om sjukhus som saknar basala förnödenheter.

Protesterna har fortsatt även efter premiärminister Saad al-Hariris avgång. Medier har rapporterat att militären svarat med tårgas och gummikulor, och nyligen gick det att läsa att en person avlidit efter att ha skjutits av militären.

Vid protester som den i Libanon är det viktigt att omvärlden noga följer utvecklingen och visar stöd för de demokratiska rättigheterna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att ta några initiativ med anledning av demokratiprotesterna i Libanon?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:451 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:451 av Håkan Svenneling (V)
om Sveriges stöd till demokratirörelsen i Libanon

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser att ta några initiativ med anledning av demokratiprotesterna i Libanon.

Regeringen följer utvecklingen i landet och tillsammans med övriga EU-medlemsstater förs en dialog med Libanon om det politiska och ekonomiska läget.

Den senaste tidens upptrappning av våldet, under det som till största delen varit fredliga protester, är oroande. Sammandrabbningarna gör det än svårare för parterna att inleda en bred dialog kring demonstranternas reformkrav om förbättrad tillgång till grundläggande samhällstjänster, åtgärder för att förändra den krisande ekonomin, stärkta ekonomiska och sociala rättigheter samt bekämpa korruptionen. En utdragen regeringsombildning, som riskerar att leda till en djupare kris, måste undvikas.

EU uttalade sig i ett tidigt skede av protesterna. EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik underströk den 25 oktober vikten av att politiska aktörer i Libanon skyndsamt agerar för att svara på demonstranternas reformkrav, inte minst korruptionsbekämpning och insatser för god samhällsstyrning.

Händelseutvecklingen i Libanon diskuterades senast i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik den 19 november. I mötet framhöll Sverige bland annat behovet av mer kraftfulla budskap från EU om återhållsamhet, respekt för mötes- och yttrandefriheten samt ansvarsutkrävande.

Diskussion pågår kring hur EU kan fortsätta stödja Libanon, särskilt i genomförandet av nödvändiga reformer. Redan idag bidrar EU på flera sätt till detta arbete genom både ett omfattande bilateralt biståndssamarbete och genom stöd till Libanon för att hantera stora grupper av flyktingar från Syrien. Att stötta civilsamhällsaktörer och bidra till bättre samhällsstyrning är prioriterade aktiviteter inom detta stöd. EU har även bidragit med tekniskt stöd för att till exempel reformera den libanesiska vallagen och stärka landets institutioner för mänskliga rättigheter.

Utöver det stöd som kanaliseras via EU, bistår även Sverige genom vårt regionala utvecklingssamarbete med Mellanöstern och Nordafrika till insatser för att stärka demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter och hållbar ekonomisk utveckling i regionen, inklusive i Libanon. Detta inkluderar åtgärder mot det demokratiska underskottet och den ekonomiska marginalisering som ligger bakom pågående demonstrationer i bland annat Libanon.

Stockholm den 27 november 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.