Till innehåll på sidan

Sveriges stöd till Bosnien och Hercegovinas anslutningsförhandlingar med EU

Skriftlig fråga 2023/24:321 av Dzenan Cisija (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-29
Överlämnad
2023-11-30
Anmäld
2023-12-01
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I dagens dynamiska geopolitiska landskap står Sverige inför en unik möjlighet att utöva sitt inflytande som ett ledande medlemsland i Europeiska unionen. Med en djup förståelse för den kritiska roll vårt land spelar i att forma en stabilare och mer integrerad europeisk kontinent vill jag uppmärksamma en viktig fråga som rör Bosnien och Hercegovinas framtid i EU. 

I Sverige bor närmare 100 000 människor med anknytning till Bosnien och Hercegovina, vars intressen och välfärd är nära knutna till landets europeiska integrationsprocess. Detta kollektiva hopp om att se Bosnien och Hercegovina integreras i EU och Nato är inte bara en fråga om kulturell och social samhörighet utan är också av stor betydelse för Sveriges politiska och ekonomiska intressen. Stabiliteten och demokratiseringen i Bosnien och Hercegovina är avgörande för att motverka Rysslands växande inflytande i regionen och för att bevara den europeiska säkerhetsarkitekturen. 

Tyvärr har EU:s tidigare tveksamhet och stängda dörrar resulterat i en viss skepticism bland Bosniens befolkning gällande västliga integrationer. Denna tveksamhet får inte övergå i hopplöshet. Därför är det av yttersta vikt att vi agerar nu för att säkerställa att Bosnien och Hercegovina känner att deras strävan mot EU-medlemskap är realistisk och uppnåelig. 

Nyligen, i samband med Natos ministermöte, framträdde Grekland, Italien, Kroatien, Slovakien, Slovenien och Tjeckien med ett kraftfullt uttalande, där de uttryckte sitt stöd för att EU bör inleda anslutningsförhandlingar med Bosnien och Hercegovina. Detta uttalande speglar en bredare förståelse inom EU om att Bosnien och Hercegovinas integrering inte bara är en önskan utan en nödvändighet för den europeiska kontinentens stabilitet och säkerhet. 

Mot denna bakgrund önskar jag ställa följande fråga, som är av vikt inte bara för de många svenskarna med rötter i Bosnien och Hercegovina utan för Europas gemensamma framtid, till utrikesminister Tobias Billström: 

 

Avser ministern verka för att också Sverige ska använda sina politiska, tekniska och finansiella instrument för att föra fram Bosnien och Hercegovinas anslutningsförhandlingar med EU och säkerställa att dessa inleds innan årets slut?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:321 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 16904 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:321 av Dzenan Cisija (S)
Sveriges stöd till Bosnien och Hercegovinas anslutningsförhandlingar med EU

Dzenan Cisija har frågat mig om jag avser verka för att också Sverige ska använda sina politiska, tekniska och finansiella instrument för att föra fram Bosnien och Hercegovinas anslutningsförhandlingar med EU och säkerställa att dessa inleds innan årets slut.

Den bilaterala relationen mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina är långvarig, mycket god och präglas av starka mellanfolkliga band.

Den geopolitiska utvecklingen efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har gett utvidgningen förnyad aktualitet. Det är angeläget att stärka stabilitet, demokrati och respekt för rättsstatens principer i EU:s närområde, vilket är en förutsättning för vår gemensamma säkerhet. En meritbaserad utvidgningsprocess är ett viktigt verktyg för detta ändamål.

Sveriges omfattande reformstöd till Bosnien och Hercegovina, som förra året uppgick till ca 200 miljoner kronor, gör oss till en av de största bilaterala givarna i landet. Det övergripande målet med reformstödet är att stödja landets reformarbete och bidra till landets EU-närmande. Stödet fokuserar på inkluderande ekonomisk utveckling, miljö och klimat, demokrati och mänskliga rättigheter samt dialog och försoning.

EU-kommissionen presenterade den 8 november sitt årliga utvidgningspaket, inklusive landrapport för Bosnien och Hercegovina. Kommissionen rekommenderar rådet att inleda anslutningsförhandlingar med Bosnien och Hercegovina när nödvändig grad av efterlevnad av medlemskapskriterierna har uppnåtts. Regeringen instämmer i kommissionens rekommendation. Kommissionen kommer att övervaka framstegen och efterlevnaden i dessa avseenden och rapportera till rådet senast i mars 2024.

Stockholm den 6 december 2023

Tobias Billström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.