Sveriges roll i EU:s djurpolitik

Skriftlig fråga 2006/07:896 av Leander, Helena (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-21
Anmäld
2007-03-21
Besvarad
2007-03-28
Svar anmält
2007-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga

2006/07:896 Sveriges roll i EU:s djurpolitik

av Helena Leander (mp)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Italien och Tyskland har nyligen fattat beslut om att minkar som hålls i fångenskap för minkproduktion ska ha tillgång till simvatten. Enligt uppgift förekommer diskussioner om att införa motsvarande bestämmelse även i andra medlemsstater.

Ett av alliansregeringens första ingrepp i den svenska djurskyddspolitiken var att inte ställa sig bakom de krav på skärpta regler för minkhållning som den förra regeringen arbetat fram tillsammans med Miljöpartiet och som bland annat innehöll krav om att minkar skulle få sitt behov av att simma tillgodo­sett. Bland flera djurskyddsorganisationer i Europa finns det nu en rädsla för att Sverige, när Tyskland och Italien anmäler sina skärpta regler till EU-kommissionen, kommer att invända till kommissionen mot att de ska få införas. Man är helt enkelt orolig för att alliansregeringen ska lägga krokben för andra medlemsstater när de vill genomföra en djurskyddspolitik som ligger på samma nivå – eller högre – som den Miljöpartiet kom överens med den förra regeringen om när det gäller hållning av minkar.

Det finns ett stort behov av att jordbruksministern tydligt talar om ifall han avser att arbeta mot nödvändiga djurskyddsmässiga förbättringar även inom EU. Det vore i så fall ett mycket olyckligt trendbrott.

Mot denna bakgrund vill jag fråga jordbruksminister Eskil Erlandsson:

Avser jordbruksministern att verka för att de EU-länder som har högre ambitioner än Sverige för djurskyddet i pälsdjursuppfödningen ska få kräva till exempel att minkar ska ha tillgång till simvatten eller avser ministern att verka för att Sverige invänder till EU-kommissionen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:896 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 28 mars

Svar på fråga

2006/07:896 Sveriges roll i EU:s djurpolitik

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Helena Leander har frågat mig om jag avser att verka för att de EU-länder som har högre ambitioner än Sverige för djurskyddet i pälsdjursuppfödningen ska få kräva till exempel att minkar ska ha tillgång till simvatten eller om jag avser att verka för att Sverige invänder till EU-kommissionen.

Låt mig börja med att säga att ett förbättrat djurskydd är en av de frågor jag avser att driva i EU-arbetet framöver. Jag är till exempel mycket angelägen om att förhandlingar om förslaget till direktiv om skydd av slaktkyckling ska återupptas snarast möjligt. Jag ser vidare fram emot att traditionella hönsburar från den 1 januari 2012 inte längre ska användas inom EU så som beslutats genom det så kallade burhönsdirektivet.

När det gäller den förra regeringens förslag om skärpta nationella bestämmelser för minkhållning delar jag riksdagens bedömning att djurskyddet för minkar bör utvecklas vidare men att det är nödvändigt att ändringar i regelverket är baserade på forskning och beprövad erfarenhet.

I fråga om andra medlemsstaters djurskyddsbestämmelser finns självfallet ingen generell möjlighet att invända mot att de inför strängare bestämmelser. Inom områden där lagstiftningen är harmoniserad genom minimibestämmelser, såsom är fallet med de flesta djurskyddsbestämmelserna, är det möjligt för den egna medlemsstaten att föreskriva om mer långtgående bestämmelser. Jag vill påminna om att det är en möjlighet som Sverige har tagit till vara inom många djurskyddsområden.

I syfte att skydda den fria rörligheten på EU:s inre marknad finns dock krav på att medlemsstater anmäler till kommissionen om de har för avsikt att anta tekniska regler, det vill säga bestämmelser om bland annat vilka egenskaper varor ska ha och hur de ska provas och märkas. Anledningen är att sådana tekniska regler kan utgöra handelshinder. Kommissionen och medlemsstaterna har efter anmälan möjlighet att yttra sig över förslaget. När en anmälan enligt detta förfarande görs är det de föreslagna bestämmelsernas effekter på handeln som ska bedömas av kommissionen eller av EU:s medlemsstater.

Mot bakgrund av tillgänglig information har jag i dag svårt att föreställa mig att jag ska finna någon anledning till att verka för att Sverige ska invända mot förslagen till EU-kommissionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.