Sveriges relationer till Israel

Skriftlig fråga 2018/19:696 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-05-24
Överlämnad
2019-05-27
Anmäld
2019-05-28
Svarsdatum
2019-06-05
Sista svarsdatum
2019-06-05
Besvarad
2019-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den förra socialdemokratiskt ledda regeringen och utrikesminister Margot Wallström startade förra mandatperioden med att erkänna Palestina. Följden blev att de svenska relationerna med Israel kraftigt försämrades. Det har inte skett några högnivåutbyten de senaste åren. Svenska förhoppningar om att kunna spela en konstruktiv roll i konflikten grusades.

Utrikesminister Wallström uttalade sig nyligen i svenska medier om konflikten mellan Israel och Palestina och om Sveriges relationer till Israel.

På frågan om utrikesministern ångrar beslutet att erkänna Palestina som stat svarar utrikesministern att ”det ångrar vi inte på något sätt”. Vidare menar utrikesministern att det är en kampanj mot henne i Israel och att det handlar om rena lögner och förtal. När utrikesministern får frågan om det inte är ett problem om vi inte kan prata med israelerna svarar hon: ”Vi pratar hela tiden med Israels ambassadör och alla andra kontakter sker precis som vanligt. Jag sträcker ut handen och står för en fredlig tvåstatslösning. Och sen protesterar vi när någon gör saker som snart omöjliggör en tvåstatslösning. Det här är EU:s ståndpunkter som vi förespråkar, och FN:s.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Anser ministern och regeringen att det inte finns några problem i Sveriges relation med Israel?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:696 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:696 av Hans Wallmark (M)
Sveriges relationer till Israel

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen och jag anser att det inte finns några problem i Sveriges relation med Israel. I bakgrunden till sin fråga tar Hans Wallmark upp Sveriges erkännande av Palestina som stat 2014 och att våra relationer med Israel försämrats därefter.

Det stämmer att Israel reagerade negativt på det svenska erkännandet av staten Palestina. Denna reaktion har tagit sig uttryck i en hårdare retorik gentemot Sverige, en ovilja till vissa högnivåkontakter, och ett med få undantag nekat tillträde för svenska offentliga företrädare till det blockerade Gaza. Dessa faktorer kan betecknas som problem i vår relation, frågor att lösa ut mellan våra länder.

Samtidigt pågår ett utbyte mellan Israel och Sverige inom flera områden, bland annat handel, innovation och utbildning Att högnivåbesök inte skett på senare år stämmer inte. Under 2017 besökte både talmannen och handelsministern Israel, och under 2018 reste statsministerns dåvarande statssekreterare Hans Dahlgren dit. Därutöver sker löpande en politisk dialog mellan våra länder, genom våra respektive ambassader och så sent som i förra veckan i form av bilaterala konsultationer mellan våra utrikesdepartement. Regeringen vidhåller att vi måste kunna behålla en folkrättsbaserad syn på konflikten och vad som måste till för en hållbar fredlig lösning, och samtidigt vara Israels vän. Vi står upp för Israels legitima säkerhetsbehov.

Stockholm den 5 juni 2019

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.