Sveriges överskott av utsläppsrätter

Skriftlig fråga 2010/11:188 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-17
Anmäld
2010-12-17
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2010/11:188 Sveriges överskott av utsläppsrätter

av Jens Holm (V)

till finansminister Anders Borg (M)

Sverige har ett betydande överskott av utsläppsrätter på grund av att Kyotoavtalet och EU:s så kallade bördefördelning gav Sverige tillstånd att öka koldioxidutsläppen med 4 procent till 2012, jämfört med 1990 års nivå. Men i stället har Sverige minskat utsläppen med mycket mer, 17 procent till 2009. Enligt tidningen Veckans affärer den 14 december 2010 kan finansministern tänka sig att sälja detta överskott. Enligt uppgift har diskussioner förts med Polen om detta. Överskottet beräknas 2012 bli 14 procent eller mer och detta får Sverige tillgodoräkna sig i så kallade AAU:er, Assigned Amounts Units, som kan handlas mellan EU-länderna. Det ekonomiska värdet kan uppgå till ca 7 miljarder kronor.

Om Sverige skulle sälja överskottet av utsläppsrätter skulle det i praktiken innebära att de koldioxidutsläpp svenskarna sparat i 20 år kan ske i ett annat land. Svenska folkets ansträngningar för miljön kan då vara förgäves. De utsläpp vi har sparat ihop kommer i stället att göras i något annat land. Detta är oacceptabelt från klimatsynpunkt. Överskottet av AAU:er internationellt riskerar att undergräva möjligheten att begränsa klimatförändringarna. Andra länder, exempelvis Storbritannien, har lovat att göra överskottet obrukbart genom att annullera det. Det är för klimatet en absolut nödvändighet att Sverige också annullerar överskottet. Annars kommer den borgerliga regeringen att förstöra Sveriges internationella anseende i klimatfrågan.

Min fråga till finansministern är:

Kommer finansministern att verka för att Sverige ska annullera överskottet av utsläppsrätter?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:188 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 22 december

Svar på frågorna

2010/11:188 Sveriges överskott av utsläppsrätter

2010/11:193 Annullering av utsläppsrätter

Miljöminister Andreas Carlgren

Sara Karlsson har frågat mig hur jag och den svenska regeringen avser använda de så kallade AAU:er som Sverige kan tillgodoräkna sig.

Jens Holm har frågat finansministern huruvida han avser att verka för att Sverige ska annullera överskottet av utsläppsrätter. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågorna.

Båda frågorna rör Sveriges eventuella överskott av utsläppsenheter, så kallade AAU:er som kan komma att uppstå under Kyotoprotokollets första åtagandeperiod.

I de internationella klimatförhandlingarna är en av de grundläggande frågorna Kyotoprotokollets fortsatta roll i ett bredare ramverk som omfattar åtaganden från alla stora utsläppsländer. Medan Sverige och EU sagt sig vara beredda att ingå en andra åtagandeperiod vet vi att flera industriländer helt motsätter sig eller uttrycker stor tveksamhet till en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet. AAU-systemet och handel med utsläppsrätter inklusive de projektbaserade flexibla mekanismerna CDM och JI, är en central del av Kyotoprotokollet, en del som underlättar för länder att genomföra en kostnadseffektiv klimatpolitik bland annat genom att de länder som vill genomföra tidiga åtgärder kan spara överskott. Så länge en fortsättning på Kyotoprotokollet inte är given i en framtida klimatregim är det också osäkert om systemet med utsläppsenheter, AAU:er, kommer att leva vidare eller vilken roll de kommer att ha i en ny internationell överenskommelse. Likaså är det oklart vilka bokföringsregler som kommer att gälla i den framtida klimatregimen och förutsättningarna för de flexibla mekanismerna är inte givna. Osäkerheterna är många och en förutsättning för att ta beslut om hur det svenska överskottet av utsläppsenheter ska hanteras är att en samlad bedömning kan göras med en större klarhet om innebörden av det framtida internationella regelverket.

Det totala överskottet av utsläppsenheter från Kyotoprotokollets första åtagandeperiod måste dock hanteras på så sätt att man undviker negativa effekter på miljön och främjar möjligheten att nå de långsiktiga klimatpolitiska målen. Alla länders överskott måste hanteras så att våra samlade faktiska utsläppsminskningar under perioden fram till 2020 uppgår till vad som krävs från en vetenskaplig synvinkel för att vi ska kunna hålla jordens temperatur under två grader jämfört med förindustriell nivå.

Vi har i EU slagit fast att vi utifrån detta aktivt ska verka för att tillsammans med andra parter utveckla möjliga sätt att hantera AAU-överskottet. Sverige står helt bakom EU:s linje och en diskussion om detta inleddes vid klimatmötet i Cancún i början av december.

Regeringen har i budgetpropositionen klargjort att den avser att återkomma till riksdagen i frågan om hanteringen av utsläppsenheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.