Till innehåll på sidan

Sveriges medverkan vid biståndsinsats till Spanien

Skriftlig fråga 2005/06:1825 av Granbom, Karin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-14
Anmäld
2006-06-15
Besvarad
2006-06-20
Besvarad
2006-06-28
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2005/06:1825 av Karin Granbom (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Sveriges medverkan vid biståndsinsats till Spanien

Under det senaste året har ökningen av migranter till Kanarieöarna varit drastisk. Tusentals kommer i båtar med livet som insats från ekonomiskt ohållbara situationer för att jobba i Europa och sända hem pengar till sina hungrande familjer.

Spanien anser sig inte längre klara uppgiften själv, utan har vänt sig till EU:s gränsbyrå för att få hjälp. Tio länder har meddelat att de bistår Spanien genom att med båt, flyg och helikoptrar bevaka den afrikanska kusten. Enligt uppgift ska Europeiska kommissionen betala för hälften av insatsen och detta innebär att EU numera är med och betalar för operativ gränskontroll.

Man kan anta att insatsen främst blir bevakning, men förhoppningsvis och nödvändigtvis också räddningsinsatser. Vårt grannland Finland har beslutat att ingå bland de länder som bistår Spanien. Regeringen måste nu ta ställning till om Sverige ska vara med i insatsen och därmed också kunna påverka insatsens innehåll och utformning.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesministern:

Kommer utrikesministern att vidta åtgärder för att Sverige ska gå med i insatsen och därigenom verka för att den får både en human och professionell utformning?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1825 besvarad av

den 19 juni

Svar på fråga 2005/06:1825 om Sveriges medverkan vid biståndsinsats till Spanien

Statsrådet Barbro Holmberg

Karin Granbom har frågat om utrikesministern avser att vidta åtgärder för att Sverige ska ingå i den insats som EU:s gränsbyrå samordnar för att bistå Spanien genom att med båt, flyg och helikoptrar bevaka den afrikanska kusten utanför Kanarieöarna och därigenom verka för att den får både en human och professionell utformning.

Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Händelserna kring den spanska ögruppen där personer förolyckas i sina försök att ta sig till EU är tragiska och oacceptabla. EU:s länder har ett gemensamt ansvar för att inte låta detta fortgå. Också länderna i Nord- och Nordvästafrika har ett ansvar.

I den akuta situationen handlar det om att etablera en ordning så att människor inte riskerar sina liv. Mottagandet av asylsökande och genomförandet av gränskontroller måste organiseras med full respekt för individens mänskliga rättigheter. Människor som behöver internationellt skydd ska få det.

För att hantera frågan på lång sikt måste samarbetet med transit- och ursprungsländer stärkas. Målsättningen måste vara att komma åt grundorsakerna till att människor lämnar sina hemländer, förbättra ländernas kapacitet att hantera migrationsströmmar, motverka människohandel, stärka skyddet för flyktingar samt främja det positiva sambandet mellan migration och utveckling. Mot bakgrund av den akuta situationen på Kanarieöarna håller FN:s flyktingorgan UNHCR på att ta fram ett program för sådana insatser i transitländerna kring Afrikas nordvästra kust, varifrån båtarna avreser.

Den svenska regeringen avser att stödja pågående ansträngningar för att minska mänskligt lidande och lösa den svåra situation som den spanska regeringen står inför genom att lämna ett bidrag om ca 5 miljoner kronor, motsvarande hälften av den brådskande appell som UNHCR inom kort kommer att lansera. De flesta av de aktuella migranterna bedöms vara utan behov av skydd. Samtidigt torde ett mindre antal skyddsbehövande finnas. Det är av stor vikt att värna rätten och möjligheten för dessa att söka asyl och att få skydd. UNHCR har här en nyckelroll.

Även EU arbetar för att stärka samarbetet med transit- och ursprungsländerna i Afrika inom ramen för unionens Afrikastrategi samt de planerade regionala skyddsprogrammen. I enlighet med den globala ansats för migration som EU antagit kommer migrationsfrågorna att ges en mer framträdande plats i samarbetet med afrikanska stater. Ett viktigt steg är den ministerkonferens i Rabat som ska hållas i juli på initiativ av Marocko, Spanien och Frankrike, vid vilken jag avser att delta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.