Till innehåll på sidan

Sveriges medverkan i WHO för en förbättrad läkemedelstillgång i utvecklingsländer

Skriftlig fråga 2007/08:425 av Nihlén, Thomas (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-07
Anmäld
2007-12-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-12-17
Besvarad
2007-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2007/08:425 Sveriges medverkan i WHO för en förbättrad läkemedelstillgång i utvecklingsländer

av Thomas Nihlén (mp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I många länder saknar människor tillgång till läkemedel för sjukdomstillstånd, läkemedel som för människor i västvärlden är en självklarhet att få. Dessutom finns ett antal sjukdomar där alltför lite sker forskningsmässigt, vilket i huvudsak drabbar människor i utvecklingsländer där vissa av sjukdomarna framför allt finns. Många människor dör, trots att det hade kunnat undvikas. Frågan om tillgång till läkemedel är ett globalt folkhälsoproblem av stort mått. Det behövs ytterligare åtgärder vid sidan av det som TRIPS reglerar.

Ett viktigt arbete för att komma fram i frågan är det som sker i WHO:s arbetsgrupp Intergovernmental working group on public health, innovation and intellectual property där Sverige ingått med en delegation. Till grund för dess arbete ligger den gedigna WHO-rapporten Public health, innovation and intellectual property rights från 2006. Där fastslogs att en handlingsplan behöver upprättas för att komma till rätta med framtagande av nya läkemedel och läkemedelsförsörjning av sjukdomar som framför allt drabbar utvecklingsländerna. Arbetsgruppen bildades i detta syfte i maj 2006 och ska mynna ut i en handlingsplan, tänkt att antas av generalförsamlingen i maj 2008. Arbetet med handlingsplanen har nyligen skjutits upp. När det återupptas i början av nästa år kommer det att vara ytterst angeläget att det leder fram till ett konkret förslag för att nå framgång i denna viktiga fråga.

Hur kommer ministern genom Sveriges hållning i de fortsatta förhandlingarna att försäkra sig om att det slutliga förslaget garanterar behovsdriven utveckling och forskning till hjälp för de många människor i världen som i dag inte har tillgång till nödvändiga läkemedel?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:425 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 17 december

Svar på fråga

2007/08:425 Sveriges medverkan i WHO för en förbättrad läkemedelstillgång i utvecklingsländer

Socialminister Göran Hägglund

Thomas Nihlén har frågat mig vad jag avser att göra för att försäkra mig om att arbetet inom WHO:s mellanstatliga arbetsgrupp om folkhälsa, innovation och immaterialrätt leder fram till ett förslag som garanterar behovsdriven forskning och utveckling till hjälp för de människor i världen som i dag inte har tillgång till nödvändiga läkemedel.

Jag vill inledningsvis säga att jag helt delar Thomas Nihléns uppfattning att bristande tillgång till nödvändiga läkemedel i utvecklingsländerna är en av våra stora globala folkhälsoutmaningar. Under senare år har flera initiativ tagits för att förbättra tillgången till nödvändiga läkemedel i utvecklingsländerna. Den Globala fonden mot aids, TB och malaria, TRIPS-avtalet och en rad privata initiativ är exempel på initiativ som på olika sätt bidragit till att förbättra situationen. Även om framsteg gjorts kvarstår stora problem och det finns behov av ett samlat och hållbart globalt angreppssätt. Det är bakgrunden till att WHO:s högsta beslutande organ, Världshälsoförsamlingen, 2006 inrättade en mellanstatlig arbetsgrupp med uppdrag att under 2008 lämna ett förslag till en global strategi och handlingsplan för att öka tillgången till medicinska produkter för sjukdomar som oproportionerligt drabbar utvecklingsländerna.

Sverige stödde inrättandet av arbetsgruppen och har vid de två hittillsvarande förhandlingstillfällena tillhört de konstruktivt pådrivande länderna inom EU-kretsen. Sveriges övergripande förhandlingsmålsättning är att nå en överenskommelse om en strategi och plan som kan tjäna som ett meningsfullt verktyg för att förbättra koordineringen, prioritera handling, mobilisera hållbart engagemang och resurser samt vidta konkreta åtgärder för att på ett betydande sätt öka tillgången till läkemedel, vacciner och diagnostika för sjukdomar som oproportionerligt drabbar utvecklingsländerna. 

Den framväxande strategin och handlingsplanen är indelad i åtta delar och innehåller 80 olika åtgärder, av vilka vissa saknar den konkretisering som krävs för att de ska kunna vara genomförbara i praktiken. Andra utgör upprepningar av redan pågående arbete i andra fora. Sveriges inställning är att en plan som ska uppnå sitt syfte måste bygga på väldefinierade och tydliga åtgärder på samtliga områden. Det gäller inte minst behovet av att prioritera forskningsbehoven, främja behovsdriven forskning och utveckling, säkerställa finansiering samt stärka hälso- och sjukvårdssystemen. Ett annat centralt område för förhandlingsarbetet är hantering av immaterialrätten med utgångspunkt i ett folkhälsoperspektiv. Här handlar arbetet bland annat om att tydliggöra WHO:s uppdrag att, inom sitt mandat och i samarbete med andra kompetenta internationella organisationer, ge lämpligt stöd till medlemsstaterna. Diskussionerna kring immaterialrätten är kanske de mest komplicerade delarna av förhandlingarna – inte minst mot bakgrund av att andra internationella organisationer än WHO har det huvudsakliga mandatet på området. Sveriges inställning är att patenträtten är ett viktigt instrument för att stimulera forskning och öka spridningen av forskningsresultat. Samtidigt kan man konstatera att patenträtten under vissa omständigheter inte är ett tillräckligt incitament för att få till stånd viss nödvändig forskning, exempelvis vad gäller vissa så kallade bortglömda sjukdomar (neglected diseases). Det kan därför finnas behov av kompletterande drivkrafter, vilket man också tittar på inom ramarna för arbetsgruppen.

Även om förhandlingarna i november 2007 inte nådde hela vägen fram till ett färdigt förslag skedde förhandlingarna i god anda och stora framsteg gjordes. Förhandlingarna kommer att fortsätta under våren, med målsättningen att ett förslag till en global strategi och handlingsplan, enligt uppdraget, ska presenteras till Världshälsoförsamlingen i maj 2008.

Jag kan försäkra Thomas Nihlén att Sverige kommer att fortsätta att vara en engagerad och konstruktiv part i förhandlingarna med målsättningen att ta få fram en plan som kan bidra till att öka tillgången på läkemedel i utvecklingsländerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.