Sveriges jakt- och sportskyttebanor

Skriftlig fråga 2019/20:1828 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-16
Överlämnad
2020-07-17
Sista svarsdatum
2020-07-31
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På senare tid har besiktning av skjutbanor gjorts runt om i landet. Flera har fått stänga.

Det finns över 600 000 vapenägare i Sverige som jagar och utövar sportskytte i olika grenar. Jakt och sportskytte är djupt förankrade i det svenska samhället och en del av folkrörelserna. För många människor är jakten en livsstil och kan avgöra valet av bostadsort, och jägarna måste kunna sköta landets viltvård. Även det renodlade sport­skyttet engagerar många och har en traditionell koppling till polisen, totalförsvaret och idrottsrörelsen. Detta ska värderas högt, inte nedvärderas genom inskränkningar. Skyttet är en viktig grund för totalförsvaret, både för upprätthållande av kompetens och för utveckling av densamma.

När det gäller permanenta skjutbanor och skjutbanor av mer tillfällig natur är det viktigt att bestämmelser kring dessa främjar sportskytte och jakt, exempelvis skid­skytte, dynamiskt skytte, fältskytte och PPC (rörligt skytte och skytte från lägre positioner än knästående). Detta gäller även jägarnas träningsskytte som bedrivs på jaktstigar med kula och hagel på många platser runt om i landet samt övningsskytte och inskjutning av vapen på egen mark.

Det ska i lagen kring permanenta och tillfälliga skjutbanor inte finnas utrymme för Polismyndigheten att ta fram föreskrifter och allmänna råd som kan försvåra eller stoppa sportskytte eller jakt. Detta utan att ta hänsyn till konsekvenserna för jakt och sportskytte.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka för att främja Sveriges jägares och sportskyttars situation när det gäller skjutbanorna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1828 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1828 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Sveriges jakt- och sportskyttebanor

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att främja Sveriges jägares och sportskyttars situation när det gäller skjutbanorna.

Enligt bestämmelser i ordningslagen får skjutbanor som inte hör till Försvarsmakten användas endast efter tillstånd av Polismyndigheten. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om utförande och besiktning av skjutbanor. Polismyndigheten har av regeringen bemyndigats att meddela föreskrifter om bland annat utförande och besiktning av skjutbanor.

Hur Polismyndigheten väljer att utforma sina föreskrifter är upp till myndigheten att besluta om så länge föreskrifterna håller sig inom det bemyndigande som myndigheten har fått. Jag har noterat att jägare och sportskyttar är oroliga för att deras skjutbanor inte ska få tillstånd men eftersom det handlar om banor för skytte med skarp ammunition är det viktigt att det finns en mekanism för tillståndsgivning.

Riksdagen har så sent som i juni i år avslagit en motion om att lagstiftningen om skjutbanor ska främja sportskytte och jakt, med hänvisning till att den nuvarande ordningen för tillsyn av skjutbanor framstår som väl avvägd.

Det är angeläget att det finns ett ändamålsenligt regelverk som inte i onödan försvårar för jägare och sportskyttar. Samtidigt behöver säkerheten vid landets skjutbanor kunna garanteras. Jag har inte för avsikt att i nuläget vidta någon åtgärd gällande ordningen för tillsyn av skjutbanor.

Stockholm den 12 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.