Till innehåll på sidan

Sveriges insatser för en ny demokratisk ledning i Zimbabwe

Skriftlig fråga 2008/09:394 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-12
Anmäld
2008-12-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-12-18
Besvarad
2008-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 december

Fråga

2008/09:394 Sveriges insatser för en ny demokratisk ledning i Zimbabwe

av Lennart Sacrédeus (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Humanitär, social och ekonomisk kollaps är de grymma följderna av det våldsstyre Robert Mugabes regim utsatt Zimbabwes folk för, ytterligare förvärrat av en tilltagande koleraepidemi med hittills 600 döda.

Den svenska regeringen har genom biståndsministern förklarat att den humanitära situationen i Zimbabwe är ”ohållbar” och att ”omvärlden måste agera”. Andra besked Sverige har gett är att så snart det är möjligt ska Morgan Tsvangirai, ledare för det i parlamentsvalet segrande partiet MDC, bjudas in.

Vidare är Sverige berett att ge omedelbar humanitär hjälp, men också att inleda direkta samtal med grannländerna för att öka trycket på Mugabe och hans våldsbesudlade parti Zanu-PF.

Zimbabwes akuta kris kräver en så snar lösning som möjligt och går inte att lösa så länge Robert Mugabe klamrar sig kvar vid makten med hjälp av våld, terror och rasism. Priset för detta är att hela landet allvarligt missköts på ett hänsynslöst sätt, med stora lidanden och faror för civilbefolkningen som följd.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att det zimbabwiska folkets vilja, som det uttrycktes i valet i mars, ska respekteras och landet få en ny, demokratisk ledning efter Robert Mugabes skräckregim och misskötsel?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:394 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 december

Svar på fråga

2008/09:394 Sveriges insatser för en ny demokratisk ledning i Zimbabwe

Utrikesminister Carl Bildt

Lennart Sacrédeus har frågat mig om Sveriges insatser för en ny demokratisk ledning i Zimbabwe och för att det zimbabwiska folkets vilja som den uttrycktes i valet i mars ska respekteras.

Det är djupt beklagligt att det zimbabwiska folket får lida för att landet genom Mugabes förödande ledarskap har kollapsat och att de får betala priset i form av de mycket svåra humanitära, sociala och ekonomiska förhållanden som råder i landet – den senaste tiden förvärrad av den koleraepidemi som brutit ut.

Det politiskt motiverade våldet, den bristande respekten för de mänskliga rättigheterna och demokratiska principer som karakteriserar Robert Mugabes vanstyre måste få ett slut.

Sverige och EU bidrar med ett omfattande humanitärt stöd till Zimbabwe för att lindra den nöd som råder. Vi är också pådrivande för en politisk lösning för att vända den katastrofala utvecklingen i Zimbabwe, bland annat genom stöd till de demokratiska krafterna i landet.

Vi verkar också för att SADC och den Afrikanska unionen (AU) ska ta sitt ansvar och engagera sig ytterligare. Ett afrikanskt ägarskap är centralt för att lösa krisen. Regeringen har i flera uttalanden under hösten understrukit regeringens starka stöd för en snar lösning på den ohållbara situationen och i ett gemensamt nordiskt uttalande underströks vikten av att nå ett snabbt slut på Mugabes vanstyre.

EU:s utrikesministrar beslutade i förra veckan att skärpa de restriktiva åtgärderna – viseringsförbud och frysande av tillgångar i Europa – som riktas mot personer inom regeringen och personer som är ansvariga för det politiska våldet.

Sverige kommer att fortsätta sitt aktiva engagemang tills dess Zimbabwes folk har en demokratisk fungerade ledning som sätter respekten för den enskilde personen i främsta rummet. När en reformsinnad demokratiskt förankrad regering finns på plats och visar på konkreta framsteg och resultat, står Sverige berett att återuppta ett närmare samarbete med Zimbabwe.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.