Sveriges initiativ på IT-området

Skriftlig fråga 2007/08:29 av Liljevall, Désirée (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-02
Anmäld
2007-10-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-10-17
Besvarad
2007-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 oktober

Fråga

2007/08:29 Sveriges initiativ på IT-området

av Désirée Liljevall (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

IT-konsultföretaget Capgemini har för sjunde året i rad på EU-kommissionens uppdrag tagit fram en rapport kring myndigheternas e-tjänster i samtliga EU-länder. Rapporten tittar på hur avancerade e-tjänsterna är i EU-länderna och om de kommer allmänhet och företag till del.

Sverige, som tidigare år har legat i topp, halkar nu ned till sjunde plats. Anledningen tros vara att det inte tas några nya initiativ i IT-frågor. Tidigare viktiga beslut, som bredbandsutbyggnaden i hela landet, satsning på IT i skolan, Kunskapslyftet och inte minst den så kallade hem-pc-reformen är numera historia.

Min fråga till statsrådet Åsa Torstensson blir därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige åter ska bli ett föregångsland på IT-området?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:29 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 17 oktober

Svar på fråga

2007/08:29 Sveriges initiativ på IT-området

Statsrådet Åsa Torstensson

Désirée Liljevall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige ska bli ett föregångsland på IT-området.

Sverige ligger fortfarande väl till bland världens länder i många aspekter av tillgång till och användning av IT. I Word Economic Forum:s breda index över IT-mognad (Networked Readiness Index 2007) placerar sig Sverige på andra plats. Det är viktigt med ett brett, horisontellt synsätt där IT genomsyrar alla delar av samhället. Det är ett synsätt där var och en tar ansvar för sin användning av IT. Detta betyder att stat, kommuner, företag och individer själva måste bedöma hur de vill ta till sig och använda IT.

Staten har en viktig roll bland annat för att se till att det finns användbara offentliga e-tjänster för företag och medborgare. Regeringen har tagit flera initiativ för att ytterligare förstärka Sveriges position på det området. En särskild statssekreterargrupp för e-förvaltning har tillsatts med uppdrag att skynda på utvecklingen. En handlingsplan om e-förvaltning kommer att presenteras senare i år.

Regeringen har tillsatt utredningen Bredband i små orter och på landsbygden som särskilt ska granska bredbandsstödet och överväga behovet av framtida stöd. I budgetpropositionen för 2008 föreslår regeringen stöd för att främja kanalisation för bredband samt ökade resurser för Sveriges IT-incidentcentrum. Regeringen har också tillsatt en utredning om radiofrekvensanvändning och elektronisk kommunikation som bland annat har till uppgift att föreslå mål för tillgängligheten till mobila tjänster och andra trådlösa elektroniska kommunikationstjänster som riktar sig till slutanvändare. Regeringen har startat ett IT-råd och utrett vikten av IT-standardisering. Vidare gav regeringen nyligen Statens institut för kommunikationsanalys (Sika) i uppdrag att kartlägga de digitala klyftorna i Sverige. Regeringen arbetar fortsatt för att Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller IT.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.