Sveriges handel med Iran

Skriftlig fråga 2003/04:986 av Engle, Kerstin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-25
Anmäld
2004-03-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-01
Svar anmält
2004-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 mars

Fråga 2003/04:986

av Kerstin Engle (s) till näringsminister Leif Pagrotsky om Sveriges handel med Iran

Sveriges handel med Iran har ökat med 52 % mellan 2002 och 2003. Denna utveckling stimuleras ytterligare av regeringen genom att det avsätts 400 000 kr till svensk-iranska handelskammaren. Pengarna ska användas till seminarier i Sverige och Iran och andra aktiviteter för att stimulera handelsutbytet.

För några veckor sen hölls val i Iran. Valet kan knappast kallas demokratiskt då prästerskapet bestämde vilka som skulle få kandidera till parlamentet. Situationen i Iran vad gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är mycket bekymmersam. Detta har också uppmärksammats av den svenska regeringen i bland annat Europasamarbetet.

Min fråga till ministern är:

På vilket sätt väger ministern in frågor om mänskliga rättigheter i Iran i den svenska exportsatsningen till Iran?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:986 besvarad av

den 1 april

Svar på fråga 2003/04:986 om Sveriges handel med Iran

Statsrådet Leif Pagrotsky

Kerstin Engle har frågat mig om hur regeringen väger in frågor om respekt för de mänskliga rättigheterna i den svenska exportsatsningen till Iran.

Jag vill gärna inleda med att understryka hur allvarligt regeringen och EU ser på situationen i Iran. Genom dialog och tydliga budskap om vikten av att respektera internationella normer och konventioner inom områden som till exempel respekt för de mänskliga rättigheterna och nedrustning av massförstörelsevapen söker vi aktivt påverka Iran.

EU förhandlar sedan en tid med Iran om ett handels- och samarbetsavtal. Resultatet av förhandlingarna kommer att bero på vilka framsteg Iran gör i en rad olika politiska frågor, inte minst respekt för de mänskliga rättigheterna. Förhandlingarna försvåras naturligtvis starkt av de uppgifter som figurerar om till exempel Irans kärntekniska program och av olika händelser i Iran, exempelvis diskvalificeringarna av kandidater inför parlamentsvalen som hölls i februari. Iran är väl medvetet om att framsteg och förbättringar krävs på en rad olika politiska områden för att EU ska kunna vidare utveckla relationerna med Iran.

Även våra handelsförbindelser med Iran spelar här en roll. Iran är i dag en av Sveriges snabbast ökande exportmarknader och en vi har valt att göra särskilda främjandesatsningar på. Det är regeringens uppfattning att handelsförbindelser i längden bidrar till öppnare samhällen och fler kontakter med omvärlden, i detta fall för Irans folk. Bredare kontaktytor mellan företag och människor i Sverige och i Iran och mellan omvärlden och Iran är någonting vi önskar och vill uppmuntra. Det ger oss också större möjligheter att föra fram vår syn och värderingar till företrädare för den iranska regimen.

Handelsrestriktioner, å andra sidan, skulle riskera att ytterligare isolera Iran och därmed gynna de krafter i Iran som motsätter sig kontakt med omvärlden och öppenhet för impulser till förändring.

Sveriges och EU:s ståndpunkt är att dialog är bättre än isolering för att kunna påverka situationen i Iran. Det är också det budskap vi får från företrädare för människorättsorganisationer i Iran. I slutet på februari framfördes till exempel budskapet att inte isolera Iran av Nobels fredspristagare Shirin Ebadi vid en sammankomst i Europaparlamentet.

Jag kan försäkra att vi kommer att noga följa och uppmärksamma situationen i Iran även i fortsättningen. Att Irans folk är öppna för kontakter med och impulser från omvärlden är mycket positivt för framtida förändringar i Iran.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.