Till innehåll på sidan

Sveriges dialog med Myanmar om mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2015/16:57 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-10-01
Överlämnad
2015-10-02
Anmäld
2015-10-13
Sista svarsdatum
2015-10-14
Svarsdatum
2015-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sveriges relationer med Myanmar har under de senaste åren snabbt utvecklats, som ett resultat av att vissa steg tagits i landet mot ökad respekt för de mänskliga rättigheterna. Dåvarande statsministern och handelsministern besökte landet 2012, och 2014 öppnade Sverige ett sektionskansli i Yangon. Det finns dessutom en svensk-burmesisk handelskammare i Yangon.

Sverige har samtidigt i drygt två decennier stött burmesiska flyktingar i Thailand, burmesisk demokratirörelse och burmesiska medier i exil. I dag finns också Sverige på plats inne i Myanmar och bedriver ett omfattande utvecklingssamarbete med stöd till bland annat demokratisering, det civila samhället och arbetet mot hiv.

Sveriges långa engagemang ger vårt land en plattform, men också ett ansvar, att agera.

I början av november kommer Myanmar att granskas i FN:s råd för mänskliga rättigheter, bara ett par dagar före landets parlamentsval. Vid den förra granskningen hade Sverige breda och tydliga rekommendationer kring medborgerliga och politiska rättigheter. Det är viktigt att Sverige åter utnyttjar denna möjlighet att påtala de tydliga och mycket stora utmaningar som finns i Myanmar rörande mänskliga rättigheter, inte minst när det kommer till mötes-, yttrande- och religionsfriheten.

Det finns en oro, inte minst i det burmesiska civila samhället, att omvärlden denna gång kommer att vara mer försiktig i sin kritik mot Myanmar – utifrån att granskningen sker bara ett par dagar före landets parlamentsval.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att Sverige som medlem i FN ska utnyttja den kommande granskningen av Myanmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att lägga fram tydliga rekommendationer rörande mötes-, yttrande- och religionsfriheten i Myanmar?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:57 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:57 av Hans Linde (V) Sveriges dialog med Myanmar om mänskliga rättigheter

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att Sverige som medlem av FN ska utnyttja den kommande granskningen av Myanmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att lägga fram tydliga rekommen-dationer rörande mötes-, yttrande- och religionsfriheten i Myanmar.

Som Hans Linde framhåller i sin fråga har Sverige ökat sitt engagemang

i Myanmar under senare år då landet öppnat upp såväl politiskt som ekonomiskt. Genom sektionskontoret i Yangon kan Sverige följa utvecklingen i landet och situationen vad gäller mänskliga rättigheter nära.

Sverige deltar aktivt och på ett konstruktivt sätt i den allmänna länder-granskning som genomförs av FN:s råd för mänskliga rättigheter, den

så kallade Universal Periodic Review (UPR). Det gäller givetvis även

den kommande granskningen av situationen för mänskliga rättigheter i Myanmar i november. UPR ger FN:s medlemsstater en möjlighet att på ett universellt och likvärdigt sätt granska varandras efterlevnad av, och respekt för, mänskliga rättigheter liksom hur dessa kan förbättras. Granskningen har stor betydelse för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter, såväl nationellt som internationellt.

I den allmänna ländergranskningen förbereder varje land sina rekommen-dationer och frågor. Vi utformar våra rekommendationer för Myanmar utifrån en sammantagen bedömning av situationen för de mänskliga rättigheterna. En viktig del i förberedelsearbetet är att träffa människo-rättsorganisationer med stor erfarenhet av situationen i landet.

Det finns fortfarande stora brister när det gäller respekten för mänskliga rättigheter i Myanmar, t.ex. vad gäller mötes-, yttrande- och religions-friheten samt situationen vad gäller kvinnors rättigheter. Dessa områden kommer att tas upp i Sveriges bidrag till granskningen. Jag kan försäkra Hans Linde att de förestående valen i Myanmar inte påverkar Sveriges position.

Stockholm den 15 oktober 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.