Sveriges deltidsbrandmän

Skriftlig fråga 2019/20:1667 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-24
Överlämnad
2020-06-24
Anmäld
2020-06-29
Sista svarsdatum
2020-07-08
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Många njuter av den varma sommaren men samtidigt ökar risken för skogsbränder, och deltidsbrandmän runt om i landet tvingas säga upp sig till följd av den covid-19-pandemi som råder. Regeringen måste agera och säkra Sveriges krisberedskap. Det finns en oro hos många att värmen torkar ut skog och mark och att vi återigen hamnar i en situation likt sommaren 2018 då skogsbränderna härjade så att totalt ca 25 000 hektar skog förstördes.

Den sommaren var förödande runt om i landet men även på andra håll i världen. I Sverige utfördes det ca 7 000 räddningsinsatser i terrängmark till följd av skogsbränderna, och de lokala räddningstjänsterna fick i många fall stöd från både nationellt och internationellt håll. Många hjälpte till med att släcka dessa skogsbränder, vilket vi är oerhört tacksamma för.

De flesta deltidsbrandmän har ofta en heltidsanställning hos en annan arbetsgivare. Men till följd av coronapandemin varslas nu många om uppsägning och får då ta ut ersättning via a-kassan. Detta ställer till det för deltidsbrandmännen då de inte kan ta ut ersättningen som de har rätt till då de är anställda som deltidsbrandmän. Detta resulterar i att många tyvärr tvingas säga upp sig från sin deltidstjänst inom brandkåren.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) menar att det finns räddningstjänster som kan förlora en tredjedel av sin personalstyrka på grund av detta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

På vilket sätt arbetar statsrådet och regeringen för att underlätta för våra deltidsbrandmän samt säkra krisberedskapen i landet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1667 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1667 av Sara Gille (SD)
Sveriges deltidsbrandmän

Sara Gille har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen arbetar för att underlätta för våra deltidsbrandmän samt säkra krisberedskapen i landet.

Det är av stor betydelse att Sverige har god förmåga att genomföra effektiva räddningsinsatser vid omfattande bränder och andra olyckor.

2017 års räddningstjänstutredning och 2018 års skogsbrandsutredning har lämnat flera viktiga förslag för att kommunernas räddningstjänster i samverkan ska kunna genomföra snabba och effektiva räddningsinsatser. Ett antal av förslagen berör kommunernas förutsättningar att personalförsörja räddningstjänstverksamheten. Med förslagen från utredningarna som grund har regeringen i juni i år beslutat propositionen En effektivare kommunal räddningstjänst för att stärka samhällets samlade förmåga till räddningsinsatser vid bränder och andra olyckor. Bland annat föreslås att samtliga kommuner ska ha en ständig funktion för övergripande ledning av räddningstjänstverksamheten, att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – i stället för länsstyrelserna – ska utöva tillsyn över kommunernas förebyggande verksamhet och räddningstjänstverksamhet och att MSB i vissa fall ska kunna prioritera och fördela tillgängliga förstärkningsresurser. De övriga förslagen från utredningarna som inte kräver lagändringar, exempelvis att MSB ska stödja kommunernas försörjning av deltidsbrandmän, bereds för närvarande i Regeringskansliet.

För att vidmakthålla och stärka statens stödjande förmåga vid omfattande räddningsinsatser har MSB tillförts 65 miljoner kronor 2019 och 15 miljoner kronor årligen från 2020. MSB har därför kunnat förbättrat sina möjligheter att bistå kommunernas räddningstjänster med förstärkningsresurser, till exempel med materiel för skogsbrandsläckning samt helikoptrar och skopande plan för brandsläckning. MSB har vidare 2018 och 2019 tillförts sammanlagt 70 miljoner kronor för sin utbildningsverksamhet och har därigenom kunnat öka antalet utbildningsplatser för deltidsbrandmän från cirka 550 under 2017 till 770 under 2019 och 2020. MSB har även tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner förstärkt stödet till kommunerna i deras arbete med att personalförsörja räddningstjänstverksamheten med deltidsbrandmän, bland annat genom nationella rekryteringskampanjer.

Regeringen kommer även i fortsättningen att noga följa utvecklingen av samhällets samlade förmåga till räddningsinsatser vid omfattande bränder och andra olyckor och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder.

Stockholm den 12 augusti 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.