Sveriges bistånd till Unrwa

Skriftlig fråga 2019/20:1623 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-17
Överlämnad
2020-06-18
Anmäld
2020-06-22
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Unrwa (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) är FN:s flyktingorgan som bildades för att ta hand om palestinska flyktingar efter att arabländerna förlorade kriget mot Israel 1948. De judiska flyktingarna fick emellertid inte någon större hjälp från omvärlden.

Utöver att Unrwa endast hjälpt de palestinska flyktingarna och inte de judiska så går flyktingstatusen i arv, vilket gör att de palestinska flyktingarna ständigt blir fler. Detta trots att den generation som först fick hjälp av Unrwa dör av ålderdom. Jag anser att det är fel att flyktingstatusen går i arv. Många av palestinierna har flyttat till andra länder och fått nya medborgarskap, men enligt Unrwa klassas de fortfarande som flyktingar och får fortsatt stöd.

Samtidigt har Unrwa läromedel i sina skolverksamheter där man uppmanar till jihad, man lär ut våldsbejakande extremism och ett flertal lärare på Unrwas skolor stöder den nazistiska ideologin. Unrwa har även erkänt att deras skolor har använts av beväpnade grupper.

Samtidigt som Sveriges fortsätter att vara en stor biståndsgivare till Unrwa så fryser andra länder sitt bistånd till organisationen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Varför fortsätter den svenska regeringen att ge finansiellt bistånd till Unrwa som lär ut våldsbejakande extremism samt ger flyktingstatusen i arv?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1623 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på riksdagsfråga 2019/20:1623 av Sara Gille (SD) Sveriges bistånd till Unrwa

Sara Gille har frågat mig varför den svenska regeringen fortsätter att ge finansiellt bistånd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) som lär ut våldsbejakande extremism samt ger flyktingstatusen i arv.

Unrwa bistår över 5,6 miljoner palestinska flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien och Palestina med humanitärt stöd. Organisationen tillhandahåller bland annat skolgång för över en halv miljon barn, sjukvård för över 3 miljoner flyktingar, mat- och livsmedelstödsprogram för de mest utsatta flyktingarna, och riktade insatser för att värna utsatta kvinnor. Unrwa utför en viktig humanitär gärning och har en stabiliserande effekt på en region som är hårt drabbad av konflikt och extremism. Unrwas hälsokliniker har varit avgörande för att bekämpa covid-19-pandemin.

Regeringens uppfattning och erfarenhet är att Unrwa har fungerande rutiner för att hantera situationer där läromedel inte lever upp till FN:s standarder. Unrwa granskar det undervisningsmaterial som används och vidtar åtgärder om det inte lever upp till FN:s värderingar.

Som ett oberoende FN-organ har Unrwa inte mandat att ändra i värdländernas utbildningsmaterial, vilket är en fråga om nationell suveränitet. EU och andra givare för dialog med värdländerna om läroplaner och skolböcker. Sverige för också en nära och återkommande dialog med Unrwa och understryker vikten av att utbildningsmaterialet lever upp till FN:s standarder. Dessa frågor är sedan en del i Unrwas dialog med värdländerna.

Betydelsen regeringen fäster vid dessa frågor understryks i Sveriges strategi för samarbetet med Unrwa, nämligen att Unrwa säkerställer, utvecklar och utvärderar sitt arbete med att i undervisningen främja FN:s grundläggande värderingar och principer. EU har därtill låtit genomföra en oberoende genomlysning av palestinska skolböcker, vars resultat vi naturligtvis kommer följa upp i vår dialog med Palestinas regering.

Principen om att flyktingstatus går i arv tills dess en hållbar lösning funnits är grundad i folkrätten och är inte unik för Unrwa. Det samma gäller exempelvis afghanska flickor och pojkar födda i flyktingläger i Iran eller somaliska barn födda i läger i Kenya.

Det som krävs är en rättvis och realistisk lösning på den palestinska flyktingfrågan, i linje med folkrätten och FN:s resolutioner. EU, liksom Sverige, stödjer en tvåstatslösning på den israelisk-palestinska konflikten. De palestinska flyktingarnas framtid är en av flera slutstatusfrågor som måste lösas genom förhandlingar mellan parterna. Till dess måste de palestinska flyktingarnas humanitära behov fortsätta tillgodoses, vilket är Unrwas mandat.

Det råder bred enighet om Unrwas mandat i världssamfundet. Det förlängs regelbundet med överväldigande majoritet, senast med tre år av FN:s generalförsamling i december i fjol med röstsiffrorna 169 för och 2 emot. Endast USA och Israel röstade emot och samtliga EU:s medlemsstater röstade för. Sveriges position gällande förlängning av Unrwas mandat har varit oförändrad, oavsett regering.

Stockholm den 24 juni 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.