Sverigedemokraterna

Skriftlig fråga 1999/2000:647 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-01
Anmäld
2000-03-07
Besvarad
2000-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga 1999/2000:647

av Kalle Larsson (v) till statsrådet Ulrica Messing om Sverigedemokraterna

Den delegation, ledd av rättschefen vid Utrikesdepartementet Lars Magnuson, som representerade Sverige vid förhöret inför FN:s rasdiskrimineringskommitté den 11 augusti 1997, förklarade för kommittén att Sverigedemokraterna inte kan betraktas som en rasistisk organisation. Delegationen anförde vidare att Sverigedemokraterna är ett högerparti som är kritiskt mot regeringens invandringspolitik men inte stöder en rasistisk ideologi.

Min uppfattning är att Sverigedemokraterna är ett utomordentligt klart exempel på den klassiska rasbiologiska rasismen.

Eftersom det är väsentligt att veta vad vi menar när vi talar om att bekämpa rasismen vill jag därför fråga statsrådet Messing:

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att klargöra sin inställning till frågan om Sverigedemokraterna bör anses vara en rasistisk organisation?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:647 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 1999/2000:647 om Sverigedemokraterna

Justitieminister Laila Freivalds

Kalle Larsson har frågat statsrådet Messing om regeringen avser att vidta några åtgärder för att klargöra sin inställning till frågan om Sverigedemokraterna bör anses vara en rasistisk organisation. Bakgrunden till frågan är ett svar som Sveriges delegation lämnade vid ett förhör den 11 augusti 1997 inför FN:s rasdiskrimineringskommitté. Ansvaret inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det aktuella förhöret avsåg frågan om hur Sverige lever upp till sina åtaganden enligt FN:s rasdiskrimineringskonvention. Delegationens svar, att Sverigedemokraterna inte kunde betraktas som en rasistisk organisation, bör därför ses som en i första hand juridisk bedömning av om det partiet kunde anses utgöra en sådan rasistisk organisation som avses i konventionen. Delegationen grundade sitt svar på dels en rapport från SÄPO om bl.a. rasistisk brottslighet under 1994 och 1995, dels den tolkning av konventionen som kommit till uttryck i samband med att frågan om Sverige uppfyller konventionens krav på förbud mot rasistiska organisationer underställts riksdagen (prop. 1993/94:101, bet. JuU13). Jag har ingen anledning att ifrågasätta att delegationen från dessa utgångspunkter gjorde en riktig bedömning. Det är därför inte aktuellt att göra något sådant klarläggande som Kalle Larsson frågar om.

Regeringen tar givetvis avstånd från den politik som Sverigedemokraterna företräder. Det ankommer emellertid inte på regeringen att slå fast vilka partier eller andra organisationer som allmänt sett ska anses som rasistiska. Om en organisation sprider ett budskap som utgör hets mot folkgrupp är det i stället en uppgift för rättsväsendet att ingripa.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.