Sverige, Island och valfångst

Skriftlig fråga 2002/03:1099 av de Pourbaix Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-11
Anmäld
2003-06-11
Besvarad
2003-06-23
Besvarad
2003-06-25
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga 2002/03:1099

av Marietta de Pourbaix Lundin (m) till miljöminister Lena Sommestad om Sverige, Island och valfångst

Riksdagen har nyligen riktat kritik för hanteringen av valfångstfrågan på IWC:s (Internationella Valfångstkommissionen) möte i Cambridge i oktober 2002. Vid omröstningen var det Sveriges röst som gjorde att Island nu kommer att börja med valfångst. Miljöministern har vid olika tillfällen och i olika sammanhang gett intryck av att Sveriges fadäs ska "rättas till".

IWC träffas i år under vecka 25. Då har den socialdemokratiska regeringen och miljöministern tillfälle att se till att Island inte kan påbörja sin valfångst.

Vilka konkreta åtgärder avser miljöministern att vidta för att på kommande IWC-möte 2003 reparera röstningsfadäsen från förra året och nu i stället förhindra Islands valfångst med IWC:s godkännande?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1099 besvarad av

den 23 juni

Svar på fråga 2002/03:1099 om Sverige, Island och valfångst

Miljöminister Lena Sommestad

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att på kommande IWC-möte förhindra Islands valfångst med IWC:s godkännande.

Sverige har såväl vid mötet då Island blev medlem av IWC i oktober 2002 som senare under hösten lämnat in skriftliga protester mot Islands reservation mot valfångstförbudet till sekretariatet och depositarien för IWC. Den svenska protesten har sedan följts av 17 andra länder som lämnat liknande invändningar mot den isländska reservationen.

Sverige har under året i bilaterala kontakter med Island, på såväl tjänstemanna- som på minister- och statsministernivå, tagit upp frågan om den isländska reservationen och planerade valjakten.

Jag har personligen uppmanat den isländska valfångstministern att dra tillbaka reservationen mot moratoriet och att fokusera den isländska valforskningen på områden där valar inte behöver avlivas. Jag anser att det är oacceptabelt att bedriva så kallad forskningsjakt som kräver att 250 valar dödas.

Vid Internationella valfångstkommissionens möte som hölls i Berlin förra veckan föreslog Sverige för övriga bevarandeländer en resolution som fördömde den isländska reservationen och därmed underströk tyngden i de 18 bilaterala protester som lämnats till konventionens depositarie.

Bevarandegruppen gjorde den gemensamma bedömningen att det var bättre att bevarandesidan gick fram med skarpt formulerade uttalanden från varje enskilt land i stället för att lägga fram en formell resolution.

Sverige avgav därefter ett skriftligt öppningsanförande där stark kritik riktades mot Island för dess planer på forskningsinriktad valjakt och reservationen mot valfångstförbudet. Sverige betonade att reservationen enligt vår uppfattning strider mot konventionens mål och syfte och att reservationen därmed inte är tillåten enligt internationell traktaträtt.

Sverige var vidare en av initiativtagarna till att lägga fram en resolution mot den föreslagna isländska och japanska så kallade forskningsjakten.

Mötet får betraktas som en framgång för bevarandesidan. En av de viktigaste framstegen är beslutet att inrätta en bevarandekommitté efter förslag från bland andra Mexiko och Sverige. Från svensk sida kommer vi nu aktivt engagera oss i kommitténs arbete för att stärka bevarandet av världens valpopulationer och fortsätta att verka för en reviderad förvaltningsplan i syfte att få all valfångst under IWC:s direkta kontroll.

Vi kommer även fortsätta den bilaterala dialogen med Island på olika nivåer i syfte att påverka dem att inte påbörja valfångst så länge IWC:s moratorium mot valfångst gäller och förmå dem att dra tillbaka sina planer på så kallad forskningsjakt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.