Till innehåll på sidan

Svenskt undertecknande av Europarådets konvention om matchfixning (Macolinkonventionen)

Skriftlig fråga 2020/21:1349 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-19
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Matchfixning är ständigt en aktuell fråga, inte minst nu med anledning av den spelutredning som presenterats samt att en spelare nyligen dömdes för matchfixning. Oavsett åtgärd måste mer göras.

Europarådet upprättade redan 2014 en konvention mot korruption och matchfixning, även kallad Macolinkonventionen, som flera länder i omgångar skrivit under, dock inte Sverige. Bakgrunden till konventionen är att det exempelvis ska bli lättare att tillsammans med andra länder arbeta för att motverka matchfixning, såsom informationsdelning över gränserna. I dag försvårar det Sveriges arbete mot matchfixning att stå utanför, även om Sverige kommit långt i arbetet. Sverige skulle kunna bli ännu bättre om det internationella samarbetet påbörjades.

De kriminella ligor som ligger bakom tjänar mångmiljonbelopp. Rapporter har visat att det kan röra sig om mer pengar är andra brottskarteller, såsom droger och vapen. Det är inte de små ligorna som ligger bakom, utan större ligor som bland annat Hells Angels och ryska maffian. Av den anledningen blir det än mer angeläget att Sverige skriver under konventionen. Det handlar inte bara om att skrämma bort illegala handlingar inom idrotten utan främst om idrottarnas, tränarnas, domarnas och deras familjers säkerhet. I slutändan är det dem som utövar sporten som vi i publiken kan spela en liten slant på i förtroende om rent spel.

Regeringen har hitintills velat invänta Europeiska unionens avgörande i frågan. Dock verkar det som att denna process är seglivad eftersom inget ser ut att hända, samtidigt som korruptionen breder ut sig.

Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att skriva under Macolinkonventionen, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1349 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/ 00130 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1349 av Angelika Bengtsson (SD)
Svenskt undertecknande av Europarådets konvention om matchfixning (Macolinkonventionen)

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att skriva under Macolinkonventionen, och i så fall när.

Jag vill tacka ledamoten för frågan och vara tydlig i att jag fullt ut delar bedömningen av vikten av ett fungerande nationellt och internationellt arbete mot matchfixning. Av mitt svar på riksdagsfråga i samma ämne den 16 december förra året framgår också att Riksidrottsförbundet och Spelinspektionen ingår i Europarådets nätverk Group of Copenhagen där 33 länder arbetar tillsammans i enlighet med Macolinkonventionen. Såväl våra rättsvårdande myndigheter som våra licensgivna spelbolag deltar också i sina olika europeiska och internationella sammanhang där matchfixning behandlas.

Som jag svarade den 16 december uttalade regeringen i Faktapromemoria 2014/15:FPM26 Undertecknande av Europarådets konvention om manipulation av resultat inom idrott, en positiv inställning till Sveriges och EU:s anslutning till konventionen. I den omreglering av spelmarknaden som trädde ikraft den 1 januari 2019 har konventionen uttryckligen beaktats från kommittédirektiv till proposition. Den 30 november förra året fick Gunnar Larsson, generaldirektör för Kammarkollegiet, i uppdrag att bland annat utreda hur arbetet mot matchfixning kan stärkas. Inom ramen för detta uppdrag ingår frågor om Sveriges uppfyllande av vissa bestämmelser i konventionen.

Alltsedan konventionen beslutades har det inom EU utretts och diskuterats om och hur unionens medlemsstater kan ansluta sig till konventionen. Med beaktande av den fördragsfästa lojalitetsprincipen är regeringens utgångspunkt att en svensk ratificering av konventionen behöver invänta ett slutligt avgörande inom EU.

Stockholm den 27 januari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.