Svenskt stöd till UNRWA

Skriftlig fråga 2021/22:399 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Regeringen hävdar ständigt att dess uppfattning är att FN:s särskilda organisation för palestinska flyktingar, UNRWA, har fungerande rutiner och att man i Sveriges strategi för samarbetet med UNRWA prioriterar att UNRWA säkerställer, utvecklar och utvärderar sitt arbete med att i undervisningen främja FN:s grundläggande värderingar och principer samt att man för en nära och återkommande dialog med UNRWA och understryker vikten av dessa frågor. Men verkligheten ger en helt annan bild av UNRWA. Gång på gång fortsätter UNRWA att ertappas med att sprida antisemitism och våldsbejakande extremism och dess samröre med terrororganisationer, till exempel Hamas, är väldokumenterade. Detta har jag i åtskilliga frågor under flera år redogjort för, till exempel i 2016/17:864, 2019/20:1, 2019/20:1634, 2020/21:3309, 2020/21:3333, 2020/21:3356 och 2021/22:17.

Detta förhindrar dock inte den svenska regeringen, med långtgående historiska band till palestinierna, att fortsätta spendera svenska skattemedel på en organisation som sprider judehat, samarbetar med terrororganisationen Hamas och uppviglar till våld.

Sveriges regering har nu ingått ett nytt fyraårigt strategiskt avtal med UNRWA och kommer under åren 2022–2025 att bidra med totalt 2,1 miljard skattekronor till organisationen.

Regeringens frikostiga bidrag av svenska skattebetalares pengar till UNRWA annonserades i samband med en internationell konferens om UNRWA som Sverige och Jordanien stod värd för den 16 november i Bryssel.

Jag frågade därför statsrådet Per Olsson Fridh om han, mot bakgrund av de ovan beskrivna problem som UNRWA har, anser att det är rätt att finansiera organisationen med ytterligare 2,1 miljarder kronor och om han avser att vidta några särskilda åtgärder med anledning av de ovan beskrivna problemen.

Sedan statsminister Stefan Löfven den 10 november lämnat in sin begäran om entledigande som statsminister besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har en ny statsminister tillträtt och en regering är på plats.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Anser statsrådet, mot bakgrund av de ovan beskrivna problem som UNRWA har, att det är rätt att finansiera organisationen med ytterligare 2,1 miljard kronor, och avser statsrådet att vidta några särskilda åtgärder med anledning av de ovan beskrivna problemen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:399 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2021/ 17643 Utrikesdepartementet Statsrådet Ernkrans Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:399 av Björn Söder (SD)

Svenskt stöd till UNRWA

Björn Söder har frågat om jag anser att det är rätt att finansiera UNRWA med ytterligare 2,1 miljarder kronor.

Regeringen har vid ett antal tillfällen svarat på liknande frågor från Björn Söder, senast i svar på fråga 2021/22:17.

Det är regeringens uppfattning att den bild som Björn Söder förmedlar av UNRWA inte är korrekt. UNRWA spelar tvärtom en viktig roll för att motverka extremism och antisemitism i en region präglad av en konflikt som nu pågått i över 70 år.

Sveriges humanitära bistånd, inklusive stödet till UNRWA, syftar till att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet. Naturligtvis ska detta stöd användas på ett korrekt sätt i enlighet med UNRWA:s och FN:s regelverk och principer. Som framgår i flera tidigare svar är det regeringens uppfattning att UNRWA har fungerande rutiner för att bevaka att de humanitära principerna, inklusive den om neutralitet, efterlevs i verksamheten. Det samma gäller respekt för mänskliga rättigheter, tolerans, jämlikhet och diskriminering.

De senaste årens finansiella underskott för UNRWA har minskat resurserna som funnits tillgängliga för UNRWA:s arbete med både skyddsfrågor och att säkerställa att principen om neutralitet efterlevs. Det bästa sättet att säkerställa att UNRWA kan fortsätta och utveckla sitt arbete i linje med ovan nämnda principer är att bidra till att organisationen har en tillräcklig, förutsebar och hållbar finansiering. Sveriges fleråriga avtal om kärnstöd till UNRWA:s programbudget skall ses mot denna bakgrund.

FN:s generalförsamling har återkommande uttryckt sitt starka politiska stöd för UNRWA och dess mandat, inte minst i den senaste mandatförlängningen vilken ägde rum 2019. Tills den palestinska flyktingfrågan, en av de s.k. slutstatusfrågorna, har lösts ut inom ramen för politisk överenskommelse framförhandlad av parterna, har omvärlden ett ansvar att tillse att de humanitära behoven hos Palestinaflyktingarna tillgodoses.

Stockholm den 8 december 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.