Till innehåll på sidan

Svenskt höjt bidrag till Världsbankens utvecklingsfond

Skriftlig fråga 2007/08:628 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-01-24
Anmäld
2008-01-24
Besvarad
2008-01-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-01-31
Besvarad
2008-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga

2007/08:628 Svenskt höjt bidrag till Världsbankens utvecklingsfond

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

I ett pressmeddelande den 19 december 2007 meddelade regeringen med biståndsminister Gunilla Carlsson i spetsen att Sverige satsar ytterligare 8 miljarder kronor på Världsbanken/IDA och Afrikanska utvecklingsfonden för treårsperioden 2008–2010. I pressmeddelandet lyfter Carlsson upp att Sverige ”framgångsrikt” verkat för att båda bankerna ska öka sina insatser på klimatområdet.

I motsats till Sverige beslutade vårt grannland Norge att markera mot Världsbanken genom att betala in mindre än tidigare utlovat. Anledningen till detta är att Norge inte tycker att Världsbanken visat tillräckligt god utveckling när det gäller att minska de krav som ställs på fattiga länder.

Så sent som i oktober 2007 protesterade flertalet stora miljö- och biståndsorganisationer mot att tiotals miljarder gått från Världsbanken till oljeindustrin med mera. Detta kan inte vara rimligt. Och egna utvärderingar från Världsbanken pekar åt samma håll – jättesubventioner till icke förnybar energi och småpengar till framtidens moderna koldioxidfria energi. Frågan är vilken ny information regeringen har tillgång till för att kunna basunera ut att Sveriges framgångsrikt förändrat klimatarbetet i Världsbanken.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga vilka initiativ statsrådet kommer att ta för att säkerställa att de svenska bidragen till Världsbanken är eller blir klimatneutrala.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:628 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 30 januari

Svar på fråga

2007/08:628 Svenskt höjt bidrag till Världsbankens utvecklingsfond

Statsrådet Gunilla Carlsson

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att säkerställa att de svenska bidragen till Världsbanken är eller blir klimatneutrala.

Den internationella medvetenheten om klimatförändringens påverkan har ökat och därmed blivit central även för det internationella utvecklingssamarbetet.  Avgörande för en hållbar utveckling är att utvecklingsländerna känner ägarskap för utvecklingen i sina länder och att det internationella utvecklingssamarbetet utgår från utvecklingsländernas egna prioriteringar. Både industri- och utvecklingsländerna befinner sig nu i en omställningsfas för att utveckla och upprätta miljövänligare energialternativ. De flesta länderna i världen är fortfarande till övervägande delen beroende av energiförsörjning från fossila bränsleindustrin.

Sverige har i flera år verkat för att Världsbanken ska öka sitt engagemang inom alternativa och förnybara energikällor i utvecklingsländerna. Sverige har dessutom argumenterat, att så länge utvecklingsländerna befinner sig i en övergångsperiod mot mer klimatvänlig energiförsörjning bör Världsbanken alltid innan den investerar i ett fossilbränsleprojekt först undersöka alla förnybara energialternativ. Om Världsbanken investerar i fossila bränsleprojekt måste den säkra att den bästa miljötekniken alltid används.

Som ett resultat av påfyllnadsförhandlingarna i IDA kommer klimatfrågorna att integreras i IDA:s landstrategier, program, projekt och övrig verksamhet för att klimatsäkra dess insatser. IDA kommer även att förtydliga samarbetet med andra nyckelaktörer inom klimatområdet. Denna ansats – att integrera klimatfrågorna i det bredare utvecklingssamarbetet – är central för att kunna säkerställa en hållbar utveckling givet klimatförändringens negativa effekter. Det finns en farhåga i utvecklingsländerna att världens ökade fokus på klimatfrågan riskerar att dirigera bistånd bort från fattigdomsminskande insatser. Genom att påvisa att integrering av klimatfrågorna bidrar till utveckling och minskad fattigdom kan denna eventuella konflikt bemötas på ett trovärdigt sätt. Förhoppningsvis kommer då efterfrågan på klimatvänlig energiförsörjning och stöd till sådan omställning att öka i utvecklingsländerna och styra deras utvecklingsplaner och prioriteringar.

Regeringen har tillsatt en internationell kommission för klimatförändring och utveckling som jag leder. Syftet med kommissionen är att sätta ökat fokus på kopplingen mellan klimatförändringarna och utvecklingen i fattiga länder. Kommissionen ska presentera förslag på hur biståndet kan klimatsäkras genom att integrera riskreducering och anpassning till klimatförändringar i fattiga länders utvecklings- och fattigdomsbekämpningsplaner, samt presentera förslag på hur bistånd ska utformas som tar hänsyn till klimatpåverkan och risken för katastrofer i utvecklingsländerna.

Många aktörer inom klimat- och utvecklingsområdet har uttryckt intresse för kommissionens resultat, inklusive Världsbanken. Kommissionen kommer också att arbeta nära bland annat Världsbanken. Kommissionens sekretariat har redan haft möten med Världsbanken.

Den fråga Ulf Holm lyfter fram är mycket angelägen och regeringen kommer att fortsätta att följa och arbeta med frågan på flera sätt. Vi kommer att aktivt delta i det löpande styrelsearbetet i Världsbanken och på landnivå genom vårt bilaterala utvecklingssamarbete och de projekt och program som vi samfinansierar med IDA.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.