Svenskt deltagande i E2I

Skriftlig fråga 2018/19:298 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-21
Överlämnad
2019-02-21
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Frankrikes president Macron lade i ett tal vid Sorbonne i september 2017 ut kursen när det gäller försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete. En del av detta har kommit att bli E2I (European Intervention Initiative). Det är ett initiativ som formellt startades den 25 juni 2018 och i vilket tio länder nu deltar (Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien). Fokus är att utveckla och stärka ett strategiskt koncept för länder som vill och kan agera gemensamt. Sverige har alla förutsättningar att vara en viktig del av detta – om intresse finns. Det har tidigare sagts att en övergångsregering inte kan fatta beslut om svenskt deltagande. Sedan en tid har Stefan Löfven accepterats som statsminister av riksdagen baserat på ett 73-punktsprogram som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna har kommit överens om. Det föreligger således rent objektivt förutsättningar för Sverige att ansluta sig till E2I. 

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Efter vilken tidtabell arbetar utrikesministern och regeringen för att Sverige ska bli en del av det franska initiativet E2I?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:298 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:298 av Hans Wallmark (M) Svenskt deltagande i E2I

Hans Wallmark har frågat mig efter vilken tidtabell regeringen arbetar för att Sverige ska bli del av European Intervention Initiative (EII). EII är ett viktigt initiativ som kan bidra till att stärka det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet i Europa. Syftet är ytterst att utveckla en gemensam strategisk kultur mellan de deltagande länderna och därmed den europeiska förmågan att agera i krishanteringsinsatser under ledning av den Europeiska Unionen, Nato, Förenta Nationerna eller i ad hoc-format.

Initiativet till EII togs av Frankrikes president Macron hösten 2017. Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien och Tyskland kom i juni 2018 överens om en avsiktsförklaring som utgör grundvalen för EII. I samband med president Macrons officiella besök i Helsingfors i augusti 2018 inbjöds även Finland att delta i samarbetet, och anslöt sig i november 2018.

EII syftar till att stärka den europeiska förmågan att agera i hela spektret av fredsfrämjande insatser. Avsikten är att EII ska komplettera och vara ömsesidigt förstärkande med redan existerande samarbetsformat.

Sverige har en pågående nära och konstruktiv dialog med Frankrike om initiativet. Beslut om tidtabellen för en möjlig utvidgning av EII fattas inte av

Sverige, utan gemensamt av Frankrike och övriga länder som deltar i samarbetet. Regeringen avser hålla riksdagen informerad om den fortsatta behandlingen av frågan.

Stockholm den 6 mars 2019

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.