svenskt bistånd till Östtimor

Skriftlig fråga 1997/98:646 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-14
Anmäld
1998-04-20
Besvarad
1998-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:646 av Eva Goës (mp) till statsrådet Pierre Schori om svenskt bistånd till Östtimor

Sida har nyligen gett bistånd på 6 miljoner kronor till Unicef för att finansiera mödravård i Östtimor. Detta är i och för sig lovvärt och välbehövligt. Problemet är bara att mödravården skall ske på indonesiska sjukhus. Östtimoresiska kvinnor är på goda grunder rädda för att uppsöka indonesiska sjukhus. Biståndet borde i stället kanaliseras via katolska kyrkan som befolkningen har förtroende för. Caritas och katolska kyrkans nunnor som hjälper de fattiga, står folket nära. Deras institutioner vågar folket lita på.

Min fråga till statsrådet Pierre Schori är:

Avser regeringen framgent kanalisera bistånd av ovanstående karaktär direkt till katolska kyrkan?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:646 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:646 om svenskt bistånd till Östtimor
    Statsrådet Pierre Schori

Eva Goës har frågat mig om regeringen framgent avser kanalisera bistånd för att finansiera mödravård i Östtimor direkt till katolska kyrkan.

Bakgrunden till Eva Goës fråga är det beslut som Sida fattade i slutet av 1997 att stödja ett omfattande Unicefprojekt till förmån för mödrahälsovården i Östra Timor. Behovet härför är betydande. Kvinnorna där lever inte sällan under svåra villkor, och är särskilt utsatta i samband med havandeskap.

Det Unicefprojekt som Sida stöder, har som mål att motverka de underliggande orsakerna till den höga mödradödligheten i Östra Timor. Detta sker på en rad sätt vilka har det gemensamt att de bygger på en hög grad av medverkan av lokala organisationer - också katolska - som är aktiva inom mödrahälsovården i Östra Timor. Unicef pekar också på betydelsen av att mobilisera och medvetandegöra befolkningen för de orsaker som ligger bakom den förskräckande höga barnadödligheten där. Unicef söker genom projektet ge fler kvinnor möjlighet till fler havandeskapskontroller. Fler födslar skall ske med hjälp av utbildad personal. De traditionella barnmorskorna - vilka ofta föredras framför de officiella hälsovårdsinrättningarna - skall ges bättre förutsättningar att klara sina uppgifter. Kvinnors allmänna tillgång till hälsovård och utbildning skall förbättras.

Unicef har öronmärkt Sidas bidrag för tre delprojekt:

  • för åtgärder för att förbättra tillgången på vatten och sanitetsfaciliteter på bynivån, varigenom kvinnors tid för att hämta vatten minskas, liksom riskerna för sjukdomar,
  • för utbildningsändamål syftande till att minska analfabetismen bland östtimoresiska kvinnor, samt
  • för kunskapsuppbyggande på lokal nivå i frågor rörande social utveckling och jämställdhet. Kompetensutvecklingen begränsas inte till hälsovårdspersonal utan omfattar också andra lokala myndigheter, kvinnoorganisationer, liksom andra enskilda organisationer och personer.

Av vad jag sagt framgår således att det projekt som Sverige stöder är inriktat på att främja förbättrade livsvillkor för de östtimoresiska kvinnorna. Unicef har genom projektet bred kontakt med såväl enskilda organisationer som den katolska kyrkan, och Sida har bedömt att stödet till Unicef utgör en effektiv väg att bidra till att förbättra östtimoresiska kvinnors livsbetingelser.

Det samarbete med den katolska kyrkan som Eva Goës efterlyser i sin fråga, tillgodoses således också genom den breda ansats som Unicef valt att ha i sitt arbete på mödravårdens område i Östra Timor.

När det gäller framtida svenskt bistånd till Östra Timor prövar Sida olika vägar för detta och söker lösningar som fokuserar på befolkningens bästa. Den katolska kyrkans företrädare har därvid naturligen nog framstått som potentiellt viktiga samarbetspartner. Det var därför inte förvånande att Sidas första insats i Östra Timor skedde i form av stöd till en katolsk orden genom svenska Caritas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.