Till innehåll på sidan

svenskt agerande mot eventuell israelisk invasion av Gaza

Skriftlig fråga 2002/03:32 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-10-10
Anmäld
2002-10-10
Besvarad
2002-10-16
Svar anmält
2002-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 oktober

Fråga 2002/03:32

av Yvonne Ruwaida (mp) till utrikesminister Anna Lindh om svenskt agerande mot eventuell israelisk invasion av Gaza

Den hårt kritiserade attacken i måndags var bara början @ det är en tidsfråga innan vi invaderar hela Gazaremsan, säger israeliska källor. USA finns bland dem som hårt kritiserat räden i Khan Younis i måndags morse, där 14 människor dödades och över 100 skadades. Vad gäller Gazaremsan vägrar Israel lyssna på omvärlden. Trots internationella fördömanden kommer "fler operationer i Gazaremsan", sade Sharon på tisdagsmorgonen. Den israeliska militären har sagt till USA att det är bara fråga om "statistik och tid" innan en invasion sker, enligt tidningen Haaretz.

Hur avser utrikesministern agera från svensk sida samt inom EU och FN för att förhindra en israelisk invasion av Gaza?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:32 besvarad av

den 16 oktober

Svar på fråga 2002/03:32 om svenskt agerande mot eventuell israelisk invasion i Gaza

Utrikesminister Anna Lindh

Yvonne Ruwaida har frågat mig hur jag avser agera från svensk sida samt inom EU och FN för att förhindra en israelisk invasion av Gaza.

Låt mig först beklaga de civila dödsoffer som krävdes vid attacken mot Khan Younis den 7 oktober. I alla konflikter måste parterna göra sitt yttersta för att civila dödsoffer ska undvikas. Jag delar också Yvonne Ruwaidas oro för att konflikten ska förvärras. Vad parterna behöver är inte ytterligare militär upptrappning. Det föder bara nytt våld. Vad parterna behöver är ett slut på våldet. Israel måste dra sig tillbaka till positionerna före september 2000. Avspärrningarna och utegångsförbuden måste hävas så att livet för palestinierna kan återgå till det normala. Terrordåden måste upphöra och alla måste erkänna staten Israels rätt att existera. Förhandlingar måste återupptas. Det finns ingen väpnad lösning på denna konflikt.

Sverige och EU kommer att fortsätta mana parterna att få ett slut på våldet. Vid EU:s informella utrikesministermöte i Helsingör den 30-31 augusti antog EU en färdplan för att försöka bryta dödläget i fredsprocessen. Färdplanen stakar ut vägen för bildandet av en palestinsk stat inom tre år. Jag hoppas att detta förslag ska kunna bidra till en vändning i positiv riktning, och till en process som fortsätter även i skuggan av eventuella nya våldsutbrott. Vi kan inte låta våldet hålla vår och regionens framtid gisslan. EU:s Höge representant Solana har just framfört detta under ett besök i regionen, och, som ett konkret bidrag till en tvåstatslösning, stöder EU den Palestinska myndigheten och den viktiga reformprocess som just nu pågår i det palestinska samhället.

Sverige och EU arbetar också genom FN för att uppnå en fredlig lösning av konflikten, bl.a. genom att stödja generalsekreterarens ansträngningar att bringa fred till regionen. Vi välkomnar också det engagemang som FN:s säkerhetsråd har visat under det gångna året. Men det krävs att resolutionerna följs. Ytterst ligger det på FN:s säkerhetsråd att se till att dess resolutioner efterlevs.

Det behövs en aktiv yttre part för att bistå parterna att få ett slut på våldet och återuppta förhandlingar. Den s.k. kvartetten (där EU, FN, Förenta staterna och Ryssland ingår) kan spela denna viktiga roll. Kvartetten möttes senast den 17 september i New York. Ett nytt möte är planerat till slutet av denna månad. Vid mötet ska man försöka enas om den färdplan som EU har föreslagit. I förslaget ingår att en internationell konferens ska hållas och att en internationell observatörssmission ska inrättas. Genom förslaget hoppas vi kunna förverkliga målet om ett fredligt, demokratiskt och livsdugligt Palestina som lever i fred med Israel, längs säkra och erkända gränser för båda.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.