Till innehåll på sidan

Svenskt agerande för frigivning av Navalnyj

Skriftlig fråga 2020/21:1374 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-21
Överlämnad
2021-01-22
Anmäld
2021-01-26
Svarsdatum
2021-02-03
Sista svarsdatum
2021-02-03
Besvarad
2021-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Aleksej Navalnyj har återvänt till Ryssland – men kom inte längre än till flygplatsen. Tusentals anhängare hade samlats på flygplatsen Vnukovo i söndags för att välkomna Navalnyj. Men just som flygplanet påbörjat sin nedstigning meddelade piloten att planet dirigerats om till flygplatsen Sjeremetevo, på andra sidan Moskva.

Vid passkontrollen skildes Navalnyj åt från sin hustru och sin advokat och omhändertogs därefter av polis. Navalnyj uppges senare har förts till en polisstation i Moskva, där han fått tillbringa natten. Navalnyjs advokater säger på måndagsmorgonen att de fortfarande inte fått möjlighet att träffa honom.

Det har gått fem månader sedan oppositionspolitikern insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

Navalnyj har vårdats på sjukhus i Berlin. I Tyskland konstaterades det att Navalnyj förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok. När Navalnyj insjuknade var han på väg till Moskva från Sibirien, där han deltog i valrörelsen inför regionala och lokala val.

När Navalnyj började planera sin hemresa riktades nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som en förvarning om att han skulle gripas om och när han anlände till Ryssland. Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser och har kommit med en mängd olika förklaringar till det inträffade, där absurda anklagelser inte sällan har riktats mot Navalnyj själv.

Det är viktigt att alla multilaterala organ aktivt arbetar för att Navalnyj snarast ska friges.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern och regeringen att agera inom FN, EU och Europarådet och inom ramen för det svenska ordförandeskapet inom OSSE för att Navalnyj snarast ska friges?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1374 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1374 av Margareta Cederfelt (M) Svenskt agerande för frigivning av Navalnyj

Margareta Cederfelt har frågat huruvida jag och regeringen kommer att agera inom FN, EU och Europarådet och inom ramen för det svenska ordförandeskapet inom OSSE för att Navalnyj snarast ska friges.

Regeringen är djupt bekymrad över gripandet av Navalnyj och jag beskrev i mitt svar på fråga 2020/21:1323 av Björn Söder (SD) hur jag kommer att agera i EU.

Som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) följer jag utvecklingen noga utifrån de åtaganden alla deltagande stater gjort i fråga om att garantera respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Att vi inom OSSE ska leva upp till gemensamma åtaganden och principer är en prioritering för det svenska ordförandeskapet. Jag tog upp Navalnyjs fall och den förvärrade situationer för mänskliga rättigheter i Ryssland vid mitt möte med utrikesminister Lavrov i Moskva den 2 februari, på presskonferensen efteråt upprepade jag även uppmaningen om hans frigivning.

Sverige ställde sig bakom det EU-anförande som hölls i Europarådet den 20 januari där den Höge representantens uttalande från 18 januari återgavs å EU:s vägnar. Europarådets människorättskommissarie gjorde ett uttalande den 21 januari där hon uppmanade ryska myndigheter att frige Navalnyj och garantera rätten till yttrande- och mötesfrihet. Även Europarådet kommer få anledning att återkomma till frågan efter domstolsförhandlingarna i Ryssland den 2 februari.

I FN:s råd för mänskliga rättigheter har Sverige, både i nationell kapacitet och genom EU, vid upprepade tillfällen lyft situationen för de mänskliga rättigheterna i Ryssland, däribland rätten till yttrande- och mötesfrihet, samt uttryckt oro över det minskande utrymmet för civilsamhället. Vid rådets senaste session i september/oktober 2020 fördömde Sverige både ensamt och tillsammans med EU mordförsöket på Navalnyj.

Stockholm den 3 februari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.