Svenskars semester utomlands i sommar

Skriftlig fråga 2019/20:1551 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-10
Överlämnad
2020-06-10
Anmäld
2020-06-11
Sista svarsdatum
2020-06-17
Svarsdatum
2020-06-18
Besvarad
2020-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sakteliga lyfter de restriktioner runt om i världen som varit följd av coronaviruset. Flertalet länder lyfter även reseförbudet som varit, och nu kan turister återigen besöka de flesta länder.

Sverige, som har stuckit ut internationellt, har däremot i ett flertal fall ännu inte välkomnats för inresa. Flera länder såsom Cypern, Slovenien och fyra regioner i Tyskland tillåter inte att svenskar reser in i landet. Inte heller våra nordiska grannar Norge, Danmark och Finland har öppnat gränsen mot Sverige.

Det är oroväckande svenska turister fortfarande inte ses som välkomna när andra länder håller på att öppna upp. Det skadar Sverigebilden.

Med anledning av ovan vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit, och avser att vidta, för att svenska turister ska kunna besöka andra länder igen när nu reserestriktionerna lättar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1551 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1551 av Lars Hjälmered (M)

Svenskars semester utomlands i sommar

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit, och avser att vidta, för att svenska turister ska kunna besöka andra länder igen nu när reserestriktionerna lättar.

Det är fortsatt UD:s bedömning att det råder stor osäkerhet rörande globalt resande. Även om det för närvarande sker lättnader på flera håll i världen, är stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud fortsatt en verklighet i en stor del av världens länder. Störningarna i internationell passagerartrafik består. Det är inte möjligt att för närvarande förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till Coronapandemin och dess konsekvenser. Mot denna bakgrund meddelade jag den 17 juni att UD avser att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor utanför EU, EES och Schengen till och med den 31 augusti 2020.

Inom EU, EES och Schengenområdet har det skett en kontinuerlig och positiv utveckling som innefattar lättnader av restriktioner som tidigare utgjort hinder och risker för svenska resenärer. UD:s mål är därför att under den närmaste tiden häva avrådan till detta område. I ett första steg kommer UD att häva avrådan från icke-nödvändiga resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, och Spanien.

Anledningen till att avrådan hävs för dessa länder är att de beslutat att generellt öppna upp för resande från EU-länder och osäkerhetsfaktorer för svenskar därmed minimerats. Beslutet kommer att gälla från och med 30 juni 2020 tills vidare.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår den gällande avrådan för icke nödvändiga resor till och med den 15 juli. I god tid dessförinnan kommer vi att kommunicera vad som sker därefter.

Som följd av att smittskyddet är nationell kompetens inom EU får EU-kommissionen endast en rådgivande roll. Kommissionen har uppmanat till samordning och samråd vid återöppnande av gränser. Regeringen har uttryckt sitt stöd till dessa ambitioner och uppmanat andra medlemsländer att hörsamma kommissionens råd. Sverige strävar efter ett koordinerat öppnande inom EU i första steget för att därefter samordnat öppna upp för länder utanför EU.

  • Regeringen och utlandsmyndigheterna arbetar intensivt och proaktivt med att föra fram våra ståndpunkter i samtal med övriga nordiska länder och med EU:s medlemsstater. UD för även en dialog med resebranschen och vi följer löpande utvecklingen i omvärlden och ser över grunderna för beslutet om avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Utrikesförvaltningen arbetar även med reseinformation och råd till svenskar för att de ska kunna fatta informerade beslut om sitt resande.
  • Därtill har andra berörda svenska expertmyndigheter direktkontakter med sina nordiska och europeiska motparter.

Stockholm den 18 juni 2020 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.