Till innehåll på sidan

Svenska Spels pengar till barn- och ungdomsverksamhet

Skriftlig fråga 2000/01:367 av Sellén, Birgitta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-07
Anmäld
2000-12-12
Besvarad
2000-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga 2000/01:367

av Birgitta Sellén (c) till statsrådet Ulrica Messing om Svenska Spels pengar till barn- och ungdomsverksamhet

Många unga människor har väldigt dålig kondition. Undersökningar visar att antalet barn och ungdomar som inte alls ägnar sig åt regelbunden idrottsutövning har ökat. Resultatet visar i dag att 12-åringar har värkande knän och att diskbråck och förslitningsskador uppstår i unga år. Barn sitter stilla framför datorn eller TV:n och äter felaktig kost, vilket leder till att barn redan i unga år är överviktiga. För att motverka det behövs ökade ekonomiska resurser till idrottsrörelse och folkhälsa.

Regeringen har i budgetpropositionen hänvisat till att en del av överskottet från Svenska Spels värdeautomater ska fördelas till barn- och ungdomsorganisationerna. Den tanken är bra, men det finns ett problem med detta och det är att organisationerna som ska få pengarna inte vet när verksamhetsåret börjar hur mycket pengar de kommer att få. I bästa fall får de besked i maj och då har de redan planerat det årets verksamhet. Det skapar en osäkerhet i deras planeringar.

En fundering är därför om organisationerna får ta med sig de pengar de eventuellt inte hunnit göra av med till nästkommande år eller ska de gå tillbaka till staten? Detta har organisationerna inte kunskap om.

Min fråga till idrottsministern är:

Vad avser idrottsministern göra för att ge idrottsorganisationerna möjlighet till bättre framförhållning i sin planering av medel från Svenska Spels överskott?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:367 besvarad av

den 13 december

Svar på fråga 2000/01:367 om Svenska Spels pengar till barn- och ungdomsverksamhet

Statsrådet Ulrica Messing

Birgitta Sellén har frågat mig vad jag avser att göra för att ge idrottsorganisationerna möjlighet till bättre framförhållning i sin planering av medel från Svenska Spels överskott.

I enlighet med vad riksdagen uttalat tillfaller merparten av överskottet från det värdeautomatspel som AB Svenska Spel har koncession på att bedriva det lokala föreningslivets barn- och ungdomsverksamhet. Idrottens andel av överskottet betalas ut av AB Svenska Spel till Riksidrottsförbundet som i sin tur fördelar dessa medel, tillsammans med den del av statsanslaget som utgörs av bidrag till lokal barn- och ungdomsverksamhet, till distriktsidrottsförbunden.

De lokala föreningarna redovisar sin barn- och ungdomsverksamhet till distrikten uttryckt i antalet sammankomster och deltagartillfällen vid två tillfällen årligen. Utifrån dessa redovisningar erhåller varje förening sin del av det statliga stödet. De ökande medlen från spelverksamheten tillfaller således föreningarna enligt samma modell som statsanslaget, dvs. i relation till den omfattning som föreningarna själva väljer att bedriva sin verksamhet. Jag anser att dagens modell är fullt tillfredsställande och avser inte att verka för ett ändrat system.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.