Svenska Spels konkurrens med ATG

Skriftlig fråga 2020/21:443 av John Weinerhall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-13
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sedan omregleringen av spelmarknaden har Aktiebolaget Trav och Galopp inte längre monopol på att erbjuda vadslagning på hästkapplöpning. Såväl inför som efter ikraftträdandet av den nya spellagen den 1 januari förra året har hästnäringen känt en stor oro för den framtida finansieringen. Även om hästnäringen ännu inte har sett minskad finansiering som resultat av ny konkurrens finns det orosmoln.

Ett av orosmolnen för hästnäringens framtida finansiering är statens eget spelbolag Svenska Spel. Det statliga spelbolaget har för en tid sedan börjat erbjuda spel på hästar. Att staten erbjuder spel på hästar och lockar spelare från svenska tävlingar utan att några pengar går tillbaka till hästnäringen är olyckligt. Inte minst när staten genom avtal med ATG kräver att de bidrar till hästnäringen och forskning på området.

Till skillnad från den övriga idrotten i Sverige finansieras inte hästnäringen genom offentliga bidrag och rättighetsintäkter. Travet och galoppen är helt beroende av pengarna som ATG tack vare spelintäkter betalar till dem. Rimligtvis borde därför Svenska Spel antingen få betala till hästnäringen, alternativt genom ägardirektiv inte tillåtas att erbjuda vadslagning på hästar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur tänker statsrådet agera för att tillse att staten inte genom osund konkurrens äventyrar hästnäringens ekonomiska förutsättningar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:443 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:443 av John Weinerhall (M)
Svenska Spels konkurrens med ATG

John Weinerhall har frågat mig hur jag tänker agera för att tillse att staten inte genom osund konkurrens äventyrar hästnäringens ekonomiska förutsättningar.

Omregleringen av spelmarknaden innebar att AB Trav och Galopps (ATG) ensamrätt att erbjuda vadhållning på hästar upphörde, och därmed att förutsättningarna för ATG och trav- och galoppsportens finansiering ändrades. Därför beslutade regeringen att en särskild utredare skulle titta på frågan om hästnäringens framtida finansiering och bl.a. överväga behovet av en ny finansieringsmodell för hästnäringen (dir. 2018:47). Spelmarknadsutredningen (Fi 2018:03) lämnade den 29 oktober 2020 delbetänkandet Hästnäringens finansiering på den omreglerade spelmarknaden (SOU 2020:64) till regeringen. Utredningen bedömer att den hittillsvarande modellen med finansiering från ATG:s överskott är en hållbar finansieringsmodell för trav och galoppsporten även efter omregleringen av spelmarknaden. Delbetänkandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Svenska Spel och övriga bolag med statligt ägande styrs, liksom privat ägda aktiebolag, med aktiebolagslagen (2005:551) som grund. Det är bolagets styrelse och övriga ledning, inom ramen för den verksamhetsinriktning som staten som aktieägare har bestämt, som ansvarar för bolagets organisation och för förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Beslut om vilka produkter Svenska Spel tillhandhåller är en operativ fråga för bolagets ledning.

Stockholm den 24 november 2020

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.