svenska nödhamnar

Skriftlig fråga 2003/04:751 av Thorén, Sverker (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-13
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:751

av Sverker Thorén (fp) till miljöminister Lena Sommestad om svenska nödhamnar

Efter oljekatastrofen 2002 med tankern Prestige utanför den spanska kusten beslutade EU att varje land skulle utse nödhamnar. Olyckan i Spanien blev en gigantisk katastrof, bland annat på grund av oenighet om vilken hamn som den skadade tankbåten skulle bogseras till.

I Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/59/EG om inrättande av ett övervaknings- och informationssystem för sjötrafik i gemenskapen etc. föreskrivs i artikel 20 om skyddade platser. Enligt artikeln ska medlemsstaterna utarbeta planer för att i sina farvatten kunna ta emot fartyg i nöd. Likaså regleras vad som ska ingå i dessa planer. Enligt artikel 20 andra stycket skulle medlemsstaterna ha sina planer klara den 5 februari 2004.

Sjöfartsverket har under våren 2003 i samråd med Kustbevakningen till Näringsdepartementet redovisat att gällande svensk lagstiftning med avseende på skyddade platser behövde ses över för att uppgifterna i artikel 20 ska kunna fullgöras. Det är viktigt att lagstiftningen blir heltäckande så att en akut händelse inte riskerar att falla mellan stolarna. Sjöfartsverket har även givit förslag till ändringar i respektive lag som man bedömer behövs för att Sverige ska leva upp till EU-direktivets krav.

Hotet mot bland annat Östersjön från de kraftigt ökande oljetransporterna och de senaste årens långa rad av incidenter borde gjort detta arbete prioriterat.

Vad avser ministern att göra för att skapa de nödhamnar vi enligt EU-direktiv 2002/59/EG redan skulle ha?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:751 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:751 om svenska nödhamnar

Statsrådet Ulrica Messing

Sverker Thorén har frågat miljöminister Lena Sommestad vad hon avser att göra för att skapa de nödhamnar Sverige enligt EG-direktiv 2002/59/EG ska ha. Ansvarsfördelningen inom regeringen faller sig så att det är jag som svarar på frågan.

En av de viktigaste lärdomarna efter de senaste årens fartygsolyckor är att ta fram handlingsplaner så att vi kan ta in fartyg i nöd till skyddade platser vid kusten. Förödande förorening genom olja eller andra skadliga ämnen kan begränsas eller i bästa fall undvikas om olycksdrabbade fartyg inte tvingas stanna kvar ute till havs. Kommissionen och experter från medlemsstaterna kommer att hålla ett viktigt seminarium den 4@5 mars 2004 i Bryssel om just nödhamnar. Vid mötet kommer våra experter att utbyta erfarenheter om genomförandet av EU:s regler. Det gäller bland annat regional samverkan, något som jag ser som väldigt angeläget inte minst mellan Sverige och våra grannländer. För svensk del utarbetar Sjöfartsverket de planer som direktivet föreskriver för att ta emot fartyg i nöd.

Det mesta av direktivet om inrättande av ett övervaknings- och informationssystem för sjötrafik i gemenskapen, är redan omhändertaget genom fartygssäkerhetslagen (2003:364) och lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg. När det gäller räddningstjänst finns bestämmelser även i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. För att direktivet ska vara genomfört fullt ut behöver dock några smärre kompletteringar göras. Detta kommer att tas om hand i en proposition, som regeringen kommer att lämna över till riksdagen i början mars. Nödvändiga författningsändringar avses träda i kraft den 1 juli i år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.