svenska legoknektar i Irak

Skriftlig fråga 2004/05:594 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-14
Anmäld
2004-12-14
Besvarad
2004-12-22
Besvarad
2004-12-28
Svar anmält
2005-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga 2004/05:594

av Carina Hägg (s) till försvarsminister Leni Björklund om svenska legoknektar i Irak

När krig privatiseras förs ansvar över till storföretag, säkerhetsföretag, legoknektar och yrkesmördare. Även krig "outsourcas". Säkerhetsföretag har blivit en del av krigförande makters verksamhet. Ansvaret görs därmed medvetet oklarare. Man kan befara att det i praktiken blir straffrihet för de inblandade. Enskilda länders lagstiftning är ofta otillräcklig för att möta denna utveckling. Ett aktuellt exempel på den här privatiseringen är att svenska officerare säljer sig som legoknektar i Irak via säkerhetsföretag. Enligt uppgift har verksamheten varit känd inom försvaret och lokaler har upplåtits för värvning. Det är oacceptabelt att svenska officerare tjänstgör som understöd för en krigförande makt, det vill säga som legoknektar. Tillstånd från regeringen har inte inhämtats och riksdagen är inte informerad.

Jag vill fråga försvarsministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att säkerställa att till exempel svenska officerare inte värvas till krigstjänst eller jämförlig tjänst i andra länder.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:594 besvarad av

den 22 december

Svar på fråga 2004/05:594 om svenska legoknektar i Irak

Försvarsminister Leni Björklund

Carina Hägg har frågat vilka åtgärder jag kommer att vidta för att säkerställa att svenska officerare inte värvas till krigstjänst eller jämförlig tjänst i andra länder.

Inledningsvis vill jag nämna att det är myndigheterna som bär ansvaret för de informationstillfällen som ett skyddsföretag hållit på bland annat Försvarshögskolan och vissa militära förband. Enligt vad jag känner till har man också tagit ansvar genom att bland annat Försvarshögskolan låtit anmäla händelsen till sin personalansvarsnämnd. Jag har också informerats om att verksamheten har varit av ringa omfattning och upphört inom försvarets myndigheter.

En officer som har lämnat sin plats i Försvarsmakten har givetvis samma rätt som alla andra att söka nya anställningar. Då har Försvarsmakten inte längre något ansvar för eller bestämmanderätt över personen.

Det är förbjudet att utan regeringens tillstånd här i landet värva folk till främmande krigstjänst eller därmed jämförlig tjänst. Ett sådant förfarande är straffbart enligt brottsbalkens bestämmelse om olovlig värvning. Huruvida den bestämmelsen överträtts i något enskilt fall är dock en fråga för de rättsvårdande myndigheterna.

Jag avser därför inte nu att vidta några särskilda åtgärder men kommer självfallet att noga följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.