Till innehåll på sidan

Svenska kraftnäts förlängda begränsningar i elnätsöverföringarna

Skriftlig fråga 2021/22:124 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-12
Överlämnad
2021-10-12
Anmäld
2021-10-13
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenska kraftnät har infört flera begränsningar i elnätsöverföringar båda mellan Sverige och andra länder och inom Sverige. Exempelvis begränsas kopplingen mellan Finland och elområde 3 i Sverige med 800 megawatt, dito med Norge med 355 megawatt, samt kopplingen med Danmark med 1345 megawatt.

Skälen till Svenska kraftnäts agerande är flera. Drifttagande av North Sea Link är ett. Brister i det svenska elsystem ett annat.

De nu kommunicerade begränsningarna är inte de enda. Den omtalade Sydvästlänken har länge begränsats till bara 60 procent av sin kapacitet. Det är för övrigt en nivå som är under den nivå en nätägare måste tillgängliggöra för marknaden enligt EU-reglerna.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av de omfattande begränsningarna i överföringskapaciteter samt för att motverka brister i det svenska elsystemet?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:124 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 02637 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:124 av Lars Hjälmered (M)
Svenska kraftnäts förlängda begränsningar i

elnätsöverföringarna

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de omfattande begränsningarna i överföringskapaciteter samt för att motverka brister i det svenska elsystemet.

De begränsningar av transmissionsnätet som Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) genomför är nödvändiga för att bibehålla driftsäkerheten i kraftsystemet. Begränsningar genomförs av flera orsaker såsom avbrottstider för underhåll och förstärkning av nätet samt de nya flöden i öst-västlig riktning som uppstått i nätet.

Nu genomför Svenska kraftnät en rad åtgärder för att hantera detta genom bland annat nätförstärkningar, installation av systemvärn på utlandskablar och byggnation av nya ledningar i öst-västlig riktning. Allt detta ligger inom myndighetens uppdrag. Det är således Svenska kraftnät som planerar och beslutar vilka investeringar i transmissionsnätet som ska genomföras samt upphandlar de tjänster som behövs för att säkerställa driften i elnäten. Jag är trygg i att myndigheten förvaltar sin uppgift väl, vilket också Statskontoret konstaterar i sin myndighetsanalys som gjorts på uppdrag från regeringen.

Generellt behöver det svenska transmissionsnätet förstärkas och förnyas. Därför genomför Affärsverket svenska kraftnät betydande förstärkningar av nätet och i det närmaste tredubblar sina nätinvesteringar under den kommande treårsperioden.

Elnätsutbyggnaden behöver emellertid ske i ett högre tempo och det är därför positivt att riksdagen ställt sig bakom regeringens förslag i proposition Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188) som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det enklare att bygga ut elnätet i Sverige.

Därtill har Energimarknadsinspektionen har fått ökade anslag för att snabbare kunna handlägga ärenden kopplade till elnätsutbyggnad.

Regeringen kommer också gett Svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till områden i Sveriges sjöterritorium. Det kommer väsentligt att minska de totala kostnaderna för att ansluta exempelvis havsbaserad vindkraft.

Regeringen har vidare gett Svenska kraftnät i uppdrag att bland annat utreda hur stödtjänster nyttjas för upprätthållande av normal drift, samt redovisa en tidsplan som beskriver vilka samhällsekonomiskt motiverade åtgärder som Svenska kraftnät planerar att vidta framöver. Svenska kraftnät har den 15 oktober slutredovisat uppdraget till Regeringskansliet i rapporten Stödtjänster och avhjälpande åtgärder i ett energisystem under förändring. Rapporten kommer nu att beredas.

Vad gäller de EU-regler som Lars Hjälmered hänvisar till kan jag konstatera att Energimarknadsinspektionen i nuläget utför tillsyn av hur väl Svenska kraftnät lever upp till dessa och jag har inte för avsikt att förekomma slutsatserna från denna tillsyn.

Stockholm den 20 oktober 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.