Svenska företags verksamhet på Västbanken

Skriftlig fråga 2008/09:153 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-27
Anmäld
2008-10-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-11-06
Besvarad
2008-11-07
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 oktober

Fråga

2008/09:153 Svenska företags verksamhet på Västbanken

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Israel har en dynamisk ekonomi och olika israeliska företag och företagare är verksamma på den ockuperade Västbanken.

Världssamfundet är överens om att Israel borde lämna de ockuperade områdena Västbanken (inklusive östra Jerusalem), Gaza och Golanhöjderna. FN har krävt det i olika resolutioner. Ockupationen bärs upp av bosättningspolitiken och bosättarna själva som förnekar folkrätten, många av religiösa skäl. De ockuperade områdena anser de givna av Jahve till det judiska folket. Bosättarna stjäl och förstör palestinsk egendom. De är inte sällan beväpnade och tar lagen i egna händer.

Sverige och Sverige i EU måste verka mot att europeiska företag stöder ockupationen och bosättarnas dagliga terror mot den palestinska befolkningen. Biståndsorganisationen Diakonis har avslöjat att ett dotterbolag till Assa Abloy (Mul-T-Lock) bedriver verksamhet på den ockuperade Västbanken. Det har sedan uppdagats att även andra svenskanknutna företag har verksamheter där i strid med folkrätten. Transportföretaget Veolia har ett dotterbolag som ansvarar för driften och underhållet av en spårväg som byggs på ockuperad mark. Veolia har en omfattande verksamhet i Sverige och deltar i den pågående tunnelbaneupphandlingen i Stockholm. Det kan säkert finnas fler svenska företag och definitivt fler företag från övriga EU-länder som via sina dotterbolag driver verksamheter på de av Israel ockuperade områdena.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i Sverige och inom EU för att stävja att svenska företag och företag från EU-medlemmar har verksamheter på de av Israel ockuperade områdena?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:153 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 november

Svar på frågorna

2008/09:136 Investeringar på ockuperad mark

2008/09:153 Svenska företags verksamhet på Västbanken

Utrikesminister Carl Bildt

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utveckla och förklara regeringens principiella syn på svenska företags verksamhet och investeringar på ockuperat område i allmänhet och det aktuella fallet med Assa Abloy i synnerhet. Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i Sverige och inom EU för att stävja att svenska företag och företag från andra EU-medlemsstater har verksamhet på de av Israel ockuperade områdena. Jag väljer att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Sveriges och Europeiska unionens fredsansträngningar i konflikten mellan Israel och palestinierna syftar till en av parterna framförhandlad tvåstatslösning, baserad på 1967-års gränser och relevanta säkerhetsrådsresolutioner. För att uppnå fred krävs ansträngningar från bägge parter, däribland förtroendeskapande åtgärder och omedelbara förbättringar på marken. Bosättningarna på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem, strider mot folkrätten. Sverige och EU har också varit mycket tydliga med att bosättningarna föregriper slutstatusförhandlingarna och riskerar att omöjliggöra en hållbar tvåstatslösning.

Folkrättens regler vänder sig i första hand till stater som därmed har klara förpliktelser enligt den humanitära rätten vad gäller ockuperade områden. Vad gäller företags ansvar är den rättsliga situationen mer komplex. Här är det snarare en fråga om lämplighet och om de vägval företaget gör utifrån det folkrättsliga läget. Varken Sverige eller EU har direkta möjligheter att förhindra europeiska investeringar i bosättningar på de ockuperade områdena, men däremot en skyldighet att se till att produkter från dessa bosättningar inte åtnjuter tullfrihet under associeringsavtalet mellan EU och Israel.

Slutligen vill jag framhålla att det bör ligga i företagens intresse att agera med stor försiktighet i dylika miljöer för att undvika att uppfattas som en del av ett ockupationsförhållande. Regeringen förväntar sig att svenska företag har ett ansvarsfullt uppträdande oavsett var i världen de verkar. OECD:s riktlinjer för multinationella företag och principerna i FN Global Compact utgör universella normer för företag. Vi uppmanar kontinuerligt företag att tillämpa dessa normer och verktyg.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.