svenska för invandrade sjukvårdsutbilade

Skriftlig fråga 1999/2000:76 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-15
Besvarad
1999-10-27
Anmäld
1999-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga 1999/2000:76

av Ulla Hoffmann (v) till näringsminister Björn Rosengren om svenska för invandrade sjukvårdsutbildade

Bland dem som invandrat till Sverige finns läkare och sjuksköterskor som i dag går arbetslösa. För att de ska kunna få svensk legitimation krävs att de genomgår kurser i sjukhussvenska. I Stockholms län anordnar Folkuniversitetet kurser i sjukhussvenska där länsarbetsnämnden kan köpa platser. Under våren 1999 inhandlade länsarbetsnämnden fyra sådana kurser i sjukhussvenska 1. När eleverna kom tillbaka till höstterminen för att börja fortsättningskursen, möttes 12 av dem av beskedet att de inte får fortsätta sin utbildning. Deras utbildningsbidrag har finansierats av Socialstyrelsen som i sin besparingsiver beslutat att dra in utbildningsbidragen för dessa 12 elever.

Nu under hösten anordnas två sådana kurser eftersom länsarbetsnämnden inte har "råd" att köpa fler utbildningsplatser. Detta är långt ifrån tillräckligt eftersom det finns 30 sökanden som inte får plats.

I Stockholms län, liksom i övriga landet, råder brist på sjukvårdspersonal och det talas om att importera bl.a. läkare. Samtidigt förhindras invandrade kvinnor och män med sjukvårdsutbildning att arbeta inom sin profession genom ett snävt revirtänkande hos myndigheterna.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder har regeringen för avsikt att vidta för att arbetslösa invandrade sjukvårdsutbildade ska få den nödvändiga utbildningen i sjukhussvenska för att de ska kunna försörja sig på sitt yrke?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:76 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 1999/2000:76 om svenska för invandrade sjukvårdsutbildade

Näringsminister Björn Rosengren

Ulla Hoffmann frågar mig vilka åtgärder regeringen har för avsikt att vidta för att arbetslösa invandrade sjukvårdsutbildade skall få den nödvändiga utbildningen i sjukhussvenska för att de ska kunna försörja sig på sitt yrke.

Ansvaret för att utländska läkare respektive sjuksköterskor ska kunna få svensk legitimation ligger på socialstyrelsen. Eftersom det är angeläget att invandrares kompetens tas till vara på arbetsmarknaden liksom att behoven av vårdpersonal täcks så anordnar AMV utbildningar i bl.a. sjukvårdssvenska. Länsarbetsnämnden i Stockholm har under hösten fullföljt de planerade utbildningarna i sjukhussvenska. Hoffmann nämner att det i dag finns 30 personer som har behov av sådan utbildning men inte får sådan under hösten. Länsarbetsnämnderna har att fördela sina resurser efter de bedömda behoven av såväl utbildning i sjukvårdssvenska som övriga arbetsmarknadsåtgärder. Regeringen har den 9 september beslutat att AMS får en förhöjd anslagskredit med 640 miljoner kronor. AMS har fördelat den till de län där man bedömt att det är nödvändigt. Länsarbetsnämnden i Stockholm har fått en förhöjd anslagskredit med drygt 50 miljoner kronor, eller lika mycket som man begärt. Om den för närvarande hårt ansträngda ekonomin hos länsarbetsnämnden möjliggör omprioriteringar till ytterligare utbildning i sjukvårdssvenska under denna höst eller inte avgör länsarbetsnämnden.

Jag delar Ulla Hoffmanns uppfattning att det är angeläget att ta till vara den kompetens och arbetsvilja som finns hos arbetslösa invandrare. Det gäller inte minst bland de som har en utländsk utbildning inom vårdområdet om vi ska få bukt med den arbetskraftsbrist som råder inom delar av vården.

Regeringen har därför under våren fattat beslut om att stödja ett projekt som hjälper utländska läkare att erhålla svensk läkarlegitimation. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Länsarbetsnämnden i Stockholm och Stockholms läkarförening som skräddarsyr en utbildning innehållande praktik och förberedelser inför läkarbehörighetsprov för läkare. Sammantaget kommer projektet att omfatta 100 invandrade läkare. Den första kursomgången i detta projekt startade nu i oktober och omfattar i den första omgången 20 utbildningsplatser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.