svenska äggproducenters konkurrenskraft

Skriftlig fråga 2004/05:1779 av Widegren, Cedilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-02
Anmäld
2005-06-02
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juni

Fråga 2004/05:1779

av Cedilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om svenska äggproducenters konkurrenskraft

Svenska äggproducenter lever under hårda konkurrensvillkor som många gånger tyvärr inte är konkurrensneutrala till omgivande länder. Statsstöd, lägre kostnader och investeringsstöd är inte ovanliga i konkurrentländerna. Till detta kommer att Sverige var först med att besluta om att ställa om inhysningssystemen och det kostar att vara föregångare.

EU har för avsikt att ställa om så att konkurrensen för svenska producenter blir mer på lika villkor, men redan nu börjar flera medlemsländer att förhala omställningsprocessen.

EU hade inriktat sig på år 2007, men detta sköts till år 2012, men nu talar vissa medlemsländer om att förhala ända till år 2022. För svenska producenter är det viktigt att veta vilken inriktning Sveriges regering har till omställningen i EU. Frågan är om Sverige är berett att verka för svenska producenters ökade konkurrenskraft.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att stärka den svenska äggnäringens konkurrenskraft?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1779 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1779 om svenska äggproducenters konkurrenskraft

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka den svenska äggnäringens konkurrenskraft.

En av regeringens ambitioner är att stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft. Som ett led i detta beslutade regeringen om en sänkning av dieselskatten för de svenska jordbrukarna från och med den 1 januari 2005. Sedan tidigare har dessutom jordbrukarna nedsatta skattenivåer för eldningsolja och el. En betydelsefull faktor för lönsamheten i svenska företag är också regeringens arbete för sunda statsfinanser som bland annat håller räntorna på en låg nivå.

Jag är självklart beredd att på de sätt jag kan, verka för svenska äggproducenters konkurrenskraft och för att stärka den. Vi har en bra äggproduktion i Sverige med regler som gör den hållbar. Sverige har i vissa avseenden hårdare krav än de miniminivåer som finns inom EU:s lagstiftning och målsättningen är att vi på sikt ska ha höga djurvälfärdskrav inom hela EU. Jag har nyligen diskuterat frågan om omställningen av inhysningssystem för värphöns med kommissionär Kyprianou från generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd vid ett möte här i Stockholm den 27 maj. Jag framförde då min oro för de diskussioner som förs om att skjuta fram omställningen inom EU. Mitt intryck från mötet var att Kyprianou, som bland annat är ansvarig för djurskyddsfrågor, delar vår svenska inställning. Enligt Kyprianou planerar kommissionen att lägga fram en rapport om värphönsens välbefinnande för rådet i början av nästa år.

En högre ambitionsnivå när det gäller miljöhänsyn och djurskydd ger merkostnader, men även positiva effekter i form av en möjlighet att tillgodose efterfrågan på produkter producerade enligt de svenska principerna. Det är i detta sammanhang oerhört viktigt att dessa mervärden tydligt förmedlas för att de ska generera en ersättning för merkostnaderna. Jag har en stor tilltro till jordbrukarnas möjligheter att marknadsföra sig på ett sådant sätt att man kan få ut ett tillräckligt pris. Jag och regeringen är beredda att medverka i den mån det är möjligt. När det gäller äggnäringen specifikt har regeringen aktivt bidragit till en informationskampanj om märkningen av ägg.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.