svensk trupp till Liberia

Skriftlig fråga 2002/03:1231 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-07-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-08-22
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juli

Fråga 2002/03:1231

av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Anna Lindh om svensk trupp till Liberia

Situationen i det lilla västafrikanska landet Liberia, som en gång i tiden grundades av frigivna amerikanska slavar, är outhärdlig. Människor mördas brutalt och laglös anarki råder på många håll i regionen. Omvärlden måste reagera mer och stoppa våldet. USA:s president George W Bush har uppmanat den för krigsbrott åtalade presidenten Charles Taylor att lämna landet. USA överväger också nu att skicka soldater till Liberia för att övervaka den tunna vapenvilan mellan regeringssidan och rebellgrupperna Lurd och Model. Även Frankrike strävar efter en aktiv roll.

Förenta Nationerna har begärt hjälp av USA och undersöker huruvida USA har möjligheten att skicka 2 000 amerikanska soldater till landet. Pentagon har beordrat militära planerare att noggrant förbereda amerikanska soldater för att delta i en internationell fredsstyrka som ska övervaka vapenvila i Liberia, skrev New York Times enligt nyhetsbyrån AFP i början av juli.

Om Förenta Nationerna ber Sverige att medverka i en internationell trupp för att få stopp på våldet i Liberia, avser utrikesministern då att låta svenska trupper delta?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1231 besvarad av

den 22 augusti

Svar på fråga 2002/03:1231 om svensk trupp till Liberia

Utrikesminister Anna Lindh

I en fråga ställd till mig undrar riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson om Sverige kommer att medverka i en internationell trupp i Liberia för det fall FN inkommer med en sådan förfrågan.

De senaste månadernas stridigheter i och kring huvudstaden Monrovia, har stärkt behovet av ett kraftfullt agerande från omvärlden samt påtagliggjort behovet att stödja en snabb fredsbevarande insats av Ecowas. I samband med lanseringen av insatsen framförde Ecowas direkta önskemål till EU och dess medlemsstater om finansiellt stöd på 10,4 miljoner US-dollar till logistik och underhåll till den 1 500 man starka missionen. Beredning pågår inom EU-kommissionen om möjligheten att stödja Ecowas insats med gemensamma medel, även Storbritannien och Nederländerna överväger bilaterala stöd. USA har utfäst ett logistiskt stöd om 10 miljoner US-dollar till Ecowas.

Genom kabinettssekreterare Hans Dahlgrens uppdrag som EU-ordförandeskapets särskilde representant i Mano River-länderna (Liberia, Guinea, Sierra Leone) är Sverige och EU djupt engagerade i det internationella samfundets ansträngningar att få ett slut på det mångåriga inbördeskriget i Liberia. Regeringen beslöt den 7 augusti 2003 att ge ett bilateralt stöd till Ecowas fredsbevarande styrka i Liberia om 10 miljoner svenska kronor. Det är min förhoppning att det svenska agerandet ska bidra till att ytterligare stöd mobiliseras från andra EU-länder.

Den 1 augusti 2003 antog säkerhetsrådet resolution 1497, i vilken man beslutade om en fredsbevarande insats i tre faser. Den första fasen utgörs av en förtrupp från Västafrikanska samarbetsorganisationen (Ecowas) om ca 1 500 man. Denna förtrupp har redan anlänt till Liberia. I nästa fas kommer en multinationell styrka att ta över för att stödja en övergångsregering och bistå vid genomförandet av ett allomfattande fredsavtal för Liberia. Först i den tredje fasen ska en FN-mission ta över ansvaret för det fredsbevarande arbetet i Liberia. Detta kommer tidigast att ske under oktober månad. FN:s enhet för fredsbevarande operationer (DPKO) sonderade nyligen möjligheten för ett svenskt truppbidrag till en FN-styrka i Liberia.

Mot bakgrund av de svenska insatserna i Bunia och Kindu i Demokratiska republiken Kongo, i Afghanistan samt den stora närvaron på Balkan har Försvarsmakten i dagsläget ansträngda ekonomiska och personella resurser. Regeringen kommer emellertid fortsätta att överväga andra möjliga former av stöd till FN-insatsen i Liberia. Ett fältsjukhus har sedan tidigare ställts till FN:s förfogande och möjligheten till bidrag i form av sjukvårdsutrustning till FN-insatsen har diskuterats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.