Till innehåll på sidan

Svensk och finsk postservice på landsbygden

Skriftlig fråga 2005/06:996 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-10
Anmäld
2006-02-10
Besvarad
2006-02-15
Svar anmält
2006-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 februari

Fråga 2005/06:996 av Mikael Oscarsson (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Svensk och finsk postservice på landsbygden

Vid upprepade tillfällen har jag debatterat Posten AB:s försämrade service på landsbygden med statsrådet Ulrica Messing. I en interpellationsdebatt den 22 november sade statsrådet bland annat att ”det kan finnas skäl att skärpa lagstiftningen” och ”Jag är naturligtvis beredd att vidta nödvändiga åtgärder om det uppstår problem som inte går att lösa med nuvarande regler”.

Statsrådet påpekade även att Sverige, Finland och Norge är unika genom att som glesbefolkade nationer ha anslutit sig till EU:s postdirektiv. Om man studerar till exempel Finlands regelverk finner man dock att vårt östra grannland har ett betydligt mer glesbygdsvänligt regelverk än vi, trots att de ekonomiska och geografiska förhållandena är fullt jämförbara.

I Finlands regelverk finns en klar skrivning om maximalt avstånd mellan bostaden och postlådan. På svenska säger regelverket: I regel utdelas posten i glesbygderna i en brevlåda som i allmänhet ligger på några hundra meters avstånd, dock högst en kilometer, från mottagarens bostad.

I Finland är det vidare kommunen som avgör var postlådan ska placeras om postoperatören och fastighetsägaren inte kan komma överens. Detta borde borga för att medborgarnas intressen blir överordnade postföretagets. I Finland får alla postoperatörer dessutom betala en koncessionsavgift som bland annat ska finansiera olönsam utdelning i glesbygd.

Ämnar statsrådet ändra det svenska regelverket, i riktning mot till exempel det finska, för att motverka den försämrade postservicen på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:996 besvarad av

den 15 februari

Svar på fråga 2005/06:996 om svensk och finsk postservice på landsbygden

Statsrådet Ulrica Messing

Mikael Oscarsson har frågat mig om jag ska ändra det svenska regelverket, i riktning mot till exempel det finska, för att motverka den försämrade postservicen på landsbygden.

Det är lika viktigt för mig som för Mikael Oscarsson att alla ska ha en postservice som svarar mot deras behov men jag är inte övertygad om att en reglering liknande den finska i praktiken skulle innebära en förbättrad postservice på den svenska landsbygden.

Vi har i Sverige redan tidigare undersökt vilka effekter ett system likt det finska, med koncessionsavgifter, skulle kunna få. För att kunna finansiera postservice på landsbygden genom koncessionsavgifter krävs en väl fungerande tillväxtmarknad med flera jämnstora aktörer. Detta är också vad erfarenheterna från Finland bland annat visar.

När det gäller Posten AB:s rätt att fatta beslut om postlådornas placering är min bedömning att nuvarande ordning bör behållas. Staten kräver att Posten AB ska ansvara både för en samhällsomfattande posttjänst och för att bedriva en lönsam verksamhet. Bolaget måste då ha möjlighet att till exempel avgöra hur en lantbrevbärares färdväg ska utformas för att statens krav ska uppfyllas. Det är sedan tillsynsmyndigheten PTS som ska granska huruvida bland annat Posten AB lever upp till de krav som reglerna på postområdet ställer.

När det gäller avstånden till postlådor på landsbygden avser jag att inom kort ge PTS i uppdrag att se över frågan om vad som är ett rimligt avstånd. I övrigt fortsätter jag att följa frågan och är beredd att vidta de åtgärder som behövs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.