svensk litteratur till Nordens Hus

Skriftlig fråga 2001/02:22 av Johansson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2001-09-25
Inlämnad
2001-09-25
Besvarad
2001-10-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 september

Fråga 2001/02:22

av Eva Johansson (s) till kulturminister Marita Ulvskog om svensk litteratur till Nordens Hus

Nordens Hus på Island, Färöarna och Åland och Nordens Institut på Grönland är viktiga institutioner i det nordiska samarbetet. De är naturliga mötesplatser som förmedlar nordisk kultur. Bland mycket annat finns där bibliotek som presenterar nordisk litteratur.

Som för de flesta andra institutioner sätter de ekonomiska ramarna gränser för vilket utbud man kan ge. Inte minst gäller det bibliotekens möjligheter att göra inköp av ny, aktuell litteratur.

De svenska folkbiblioteken förses fortlöpande, och utan kostnad, med ett exemplar av varje bok som fått kvalitetsstöd för sin utgivning. Det är en garant för att biblioteken kan presentera det nya.

Det vore önskvärt att biblioteken på Nordens Hus fick samma förmån. Norge gör redan så och de övriga nordiska länderna borde följa deras exempel.

Jag vill fråga kulturministern på vilket sätt hon kan medverka till att den nyutgivna svenska litteraturen ställs till Nordens Hus förfogande.

Svar på skriftlig fråga 2001/02:22 besvarad av

den 3 oktober

Svar på fråga 2001/02:22 om svensk litteratur till Nordens Hus

Kulturminister Marita Ulvskog

Eva Johansson har frågat på vilket sätt jag kan medverka till att biblioteken vid Nordens Hus får del av den nyutgivna svenska litteraturen och menar att det vore önskvärt att de fick samma förmån som de svenska folkbiblioteken.

Under senare år har flera reformer genomförts för att förbättra villkoren för litteraturen och läsandet. En viktig del var att förstärka och utveckla det statliga utgivningsstödet till att även omfatta distribution av kvalitetslitteratur. Distributionsstödet innebär att svenska folkbibliotek och ca 100 bokhandlare gratis får del av den litteratur, ca 750 titlar per år, som får utgivningsstöd. För att göra detta möjligt ersätter staten förlagen till viss del för distributionsexemplaren och bekostar distributionen. Utgångspunkten för denna inhemska reform är att den litteratur, som bedöms vara av en sådan kvalitet att den berättigar till statligt utgivningsstöd, också bör göras tillgänglig för en bred allmänhet i Sverige. Syftet är att den enskilde medborgaren bättre ska få tillgång till en bred och kvalitativt värdefull bokutgivning via folkbibliotek och bokhandel. Statens kulturråd är den myndighet som disponerar medlen och sköter hanteringen av distributionsstödet.

Självklart är det viktigt att kulturutbytet främjas i Norden. De olika nordiska institutionerna har en stor uppgift att fylla. När det gäller Nordens Hus är det Nordiska ministerrådets ansvar att följa verksamheten och att besluta om statliga medel. Nordens Hus på Island, Färöarna och Åland samt Nordens Institut på Grönland får årliga verksamhetsbidrag från ministerrådet, vilket även omfattar stöd till biblioteken vid de fyra Nordiska Husen.

Det är således inte en uppgift för den svenska litteraturpolitiken att låta Nordens Hus få samma förmån som de svenska folkbiblioteken. Enligt uppgift som jag inhämtat från Statens kulturråd så förekommer det dock relativt ofta att rådet skickar ut överexemplar av nyutkommen svensk litteratur till olika institutioner som anmält intresse, både i Norden och övriga Europa. Det är således flera åtgärder som kan vidtas för att ställa den nyutgivna svenska litteraturen till Nordens Hus förfogande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.