Till innehåll på sidan

Svensk insats för vård för skadade vid Majdan i Kiev, Ukraina

Skriftlig fråga 2013/14:487 av Pethrus, Désirée (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2014-03-12
Inlämnad
2014-03-12
Svar anmält
2014-03-19
Besvarad
2014-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2013/14:487 Svensk insats för vård för skadade vid Majdan i Kiev, Ukraina

av Désirée Pethrus (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Folket i Ukraina har den senaste tiden visat stort mod i demonstrationerna på Självständighetstorget, Majdan, i Kiev, det torg de samlats på för att visa sitt missnöje med den före detta presidenten Viktor Janukovytjs styre. Folket vill inte falla tillbaka till den tid då man styrdes från Moskva, utan man vill välja sin egen framtid. Demonstranterna var bestämda och höll ut på torget trots sträng kyla. I slutet av februari tog Janukovytj till med hårdhandskarna, och flera demonstranter sköts ned av prickskyttar. Ukrainas riksåklagare Oleg Machnitski säger att man fått bekräftat att krypskyttar funnits på en byggnad i centrala Kiev men att det ännu ej är klarlagt vilka som avlossat skotten. Dess värre har ett hundratal människor dödats på Kievs gator. Och ett stort antal skadade lider fortfarande, då det inte finns tillräcklig vård att få i Ukraina.

Lettland, Estland, Polen, Tyskland, Rumänien, Kanada och Israel, förmodligen fler, hjälper nu till med att hjälpa de skadade med vård och rehabilitering. Även Sverige bör kunna göra en insats. Sverige har ju en mycket bra beredskap genom Svenska nationella ambulansflyget, SNAM, för att kunna göra en flygning till Kiev för att hämta skadade. Det vore ett utmärkt sätt att visa praktisk solidaritet med de skadade och Ukraina i denna svåra stund.

Jag har följande fråga:

Vad anser utrikesministern att Sverige kan bidra med så att de skadade demonstranterna från Majdan i Ukraina kan få akut vård och behandling?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:487 besvarad av Statsrådet Hillevi Engström

den 19 mars

Svar på fråga

2013/14:487 Svensk insats för vård för skadade vid Majdan i Kiev, Ukraina

Statsrådet Hillevi Engström

Désirée Pethrus har frågat utrikesminister Carl Bildt vad Sverige kan bidra med så att de skadade demonstranterna från Maidan i Ukraina kan få akut vård och behandling. Arbetet inom regeringen är fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige är en av de största och mest tongivande biståndsgivarna i Ukraina. Möjligheter till humanitärt stöd utan en FN-appell är små, men flera ukrainska civilsamhällesorganisationer har, genom stöd från bl.a. Sida, effektivt kunnat agera skyndsamt under den senaste tidens oroligheter vid Maidan. Det har framförallt rört sig om rättshjälp och hjälp till informationssäkerhet. Sverige har gjort en bedömning av behoven men inte haft anledning att rikta specifika svenska insatser för akut sjukvård i en situation där ett antal andra aktörer är aktiva. Det finns en rad lokala och internationella organisationer som arbetar med frågan, bl.a. internationella Röda korset.

Sveriges stöd till Ukraina behövs för långsiktigt arbete. Inom ramen för vårt bistånd vidtas nu åtgärder för att möta den förändring som landet genomgår. Regeringen har nyligen antagit en regionstrategi för svenskt bistånd till länderna i Östeuropa, västra Balkan och Turkiet för perioden 2014-2020. Stöd till bl.a. EU-närmande kommer att vara fokus för strategin liksom fortsatt stöd till insatser inom demokrati och mänskliga rättigheter är centrala. Strategin kommer att omfatta ca 8 miljarder kronor för perioden och kommer även att inriktas på insatser för att stärka rättsstaten, stödja insatser för att konkret förbättra den ekonomiska situationen, stödja den centrala ukrainska förvaltningen samt det civila samhället.

Regeringen har även med anledning av situationen i Ukraina valt att avsätta omkring 1,1 miljoner kronor för att tillsammans med bl.a. Norge och Kanada stötta en expertgrupp utsedd av OSSE för att undersöka misstankar om brott mot de mänskliga rättigheterna i landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.