Svensk industripolitik

Skriftlig fråga 2007/08:912 av Pärssinen, Raimo (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-06
Anmäld
2008-03-06
Besvarad
2008-03-12
Svar anmält
2008-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 mars

Fråga

2007/08:912 Svensk industripolitik

av Raimo Pärssinen (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Ännu ett köp av svenska industrikronjuveler har skett. Wallenbergs Investor har sålt Scania till Volkswagen. Det ger Wallenbergarna kapital till att köpa statliga företag som Vin & Sprit eller Nordea i stället. Det gamla uttrycket om att vad som var bra för Wallenbergarna var också bra för Sverige tycks ha kommit på skam. ”En dyster dag för Sverige om industrination” säger Aktiespararna om Scaniaaffären. ”Inom några år försvinner Scania som svenskt bolag. Att tro något annat är naivt” är analysen av Svenska Dagbladets krönikör. Kanske är det inte så illa men kommentarerna och det som sker inom svensk industri oroar. Ägande och huvudkontor lämnar landet, vilket gör att jobben i Sverige känns osäkrare.

Vilka initiativ avser statsrådet att vidta för att vidmakthålla industri och tillverkningsjobb i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:912 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 12 mars

Svar på fråga

2007/08:912 Svensk industripolitik

Näringsminister Maud Olofsson

Raimo Pärssinen har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att vidmakthålla industri- och tillverkningsjobb i Sverige.

Låt mig inleda med att säga att de svenska industri- och tillverkningsjobben med sin kunskapsintensiva produktion och krav på högkvalificerade arbetskraft är mycket viktiga för Sveriges framtid.

Att skapa ett näringsklimat som stärker svenska företags internationella konkurrenskraft är av högsta prioritet för mig. Det finns i dag och ska fortsatt finnas bra förutsättningar att driva och utveckla företag i Sverige. I den globala konkurrensen måste det också vara attraktivt för såväl inhemska som utländska intressen att investera i Sverige och i svenska företag.

För att klara de globala utmaningarna måste Sverige ha ett företagsklimat i världsklass. Det är regeringens uppfattning att tillväxt och konkurrenskraft framför allt främjas av goda generella villkor för företagande och entreprenörskap. Regeringen arbetar mycket målmedvetet med att genomföra förbättringar av Sveriges företagsklimat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.