Till innehåll på sidan

Svensk föräldrapenning och bosättning i nordiskt grannland

Skriftlig fråga 2006/07:595 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-02
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13
Anmäld
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2006/07:595 Svensk föräldrapenning och bosättning i nordiskt grannland

av Magdalena Andersson (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Organisationen Hallå Norden har uppmärksammat riksdagens ledamöter på en brist i socialförsäkringssystemet. Om en part i ett förhållande har föräldraledighet och vill bo i ett nordiskt grannland under den tiden (exempelvis på grund av makans eller makens arbete), så omöjliggör systemet det.

Berörda familjer tror att det är ren formalia – vi har ju levt med öppna gränser mellan de nordiska länderna mycket länge – men får ett bryskt uppvaknande vid upplysningen att den svenska föräldrapenningen ej går att ”exportera”.

Resultatet blir antingen splittrade familjer, under den tid när båda föräldrarna behövs, eller att en i familjen får tacka nej till arbete och inkomst.

Jag vill därför fråga statsrådet Cristina Husmark Pehrsson, som ju är ansvarigt statsråd för både socialförsäkringsfrågor och Nordenfrågor, vad hon avser att göra för att ovan beskriven situation ej ska behöva uppstå i framtiden.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:595 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 7 februari

Svar på fråga

2006/07:595 Svensk föräldrapenning och bosättning i nordiskt grannland

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Magdalena Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att möjliggöra export av svensk föräldrapenning vid bosättning i ett nordiskt grannland. Föreningen Hallå Norden har informerat riksdagens ledamöter om att detta inte är möjligt.

Inledningsvis vill jag säga att föräldrapenning enligt huvudregeln i gemensamma EG-regler om samordning av socialförsäkringssystemen kan betalas ut till annat land inom EU/EES.

Samordning av socialförsäkringssystemen inom EU/EES regleras i EG-förordning 1408/71. Den rättsliga grunden finns i EG-fördragets regler om arbetskraftens fria rörlighet. Syftet med dessa regler är att skapa en länk mellan de nationella socialförsäkringssystemen för att underlätta för personer som bor och arbetar i olika länder. Genom dessa regler kan man undvika att en person hamnar utanför det sociala trygghetsnätet genom att flytta till eller arbeta i olika länder eller att en person täcks av två socialförsäkringssystem samtidigt, och därmed tvingas betala avgifter i flera länder. Reglerna tar också bort hinder i de nationella systemen, som till exempel krav på medborgarskap eller bosättning.

I EG-förordning 1408/71 finns regler om vilket lands lagstiftning som ska gälla i olika situationer. Enligt huvudregeln omfattas en person av socialförsäkringslagstiftningen i arbetslandet, oavsett var personen är bosatt.

För personer som upphört att förvärvsarbeta är praxis att man i det enskilda ärendet avgör om kopplingen till arbetsmarknaden helt har upphört eller ej. Enligt Försäkringskassans tolkning anses en person som är tjänstledig från sitt arbete i Sverige för att till exempel vårda barn – föräldraledig – som fortsatt yrkesverksam under hela tjänstledigheten. Detta innebär att en person som lämnar Sverige under sin tjänstledighet har rätt till föräldrapenning enligt svensk lagstiftning även om han eller hon vistas i ett annat EU/EES-land. Krav på bosättning enligt nationell lagstiftning kan inte upprätthållas gentemot arbetstagare enligt EG-rätten.

Borttagande av gränshinder är en prioriterad fråga för regeringen och en av mina viktigaste uppgifter som nordisk samarbetsminister. Det är angeläget att på alla sätt underlätta den fria rörligheten för personer. Bra och lättillgänglig information är en av de centrala frågorna på socialförsäkringsområdet. Sverige har därför tagit initiativ till att ta fram en nordisk Internetbaserad informationsportal om socialförsäkringsfrågor. En liknande portal finns redan på skatteområdet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.