svensk flyktingpolitik

Skriftlig fråga 2003/04:1562 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-25
Besvarad
2004-09-07
Besvarad
2004-09-08
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga 2003/04:1562

av Hans Backman (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om svensk flyktingpolitik

Handikappade Mirna nio år är utvisningshotad. Hon lever tillsammans med sin mamma gömd efter ett avvisningsbeslut. Hon är förlamad från midjan och nedåt efter att ha blivit misshandlad i hemlandet Libanon. Hennes högsta önskan är att få stanna i Sverige och börja skolan. Mamman lider av hjärtfel. Båda är i akut behov av vård och trygghet.

Mirnas pappa bröt sig ur en islamistisk rörelse i hemlandet Libanon och flydde därefter landet. Medlemmar i den islamistiska rörelsen förföljer Mirna och hennes mamma för att komma åt pappan. En maskerad man har bland annat knivskurit Mirnas mamma i buken.

Utlänningsnämnden har avslagit Mirnas och hennes mammas ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Utlänningsnämndens beslut bryter med den svenska flyktingpolitikens syfte att ge fristad åt människor i nöd och dess ambition om att sätta barnens behov i främsta rummet. Mirnas fall är tyvärr bara ett i mängden.

Jag vill därför fråga vilka åtgärder migrationsministern avser att vidta för att svensk flyktingpolitik i fortsättningen kommer att leva upp till sin ambition om att sätta barnens behov i främsta rummet och till dess syfte att ge fristad åt människor i nöd.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1562 besvarad av

den 7 september

Svar på fråga 2003/04:1562 om svensk flyktingpolitik

Statsrådet Barbro Holmberg

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att svensk flyktingpolitik i fortsättningen kommer att leva upp till sin ambition om att sätta barnens behov i främsta rummet och till dess syfte att ge fristad åt människor i nöd.

Jag vill till en början framhålla att portalparagrafen om barnets bästa i utlänningslagen ska beaktas i samtliga led av asylprocessen.

Ett syfte med den svenska flyktingpolitiken är att asylrätten i Sverige och i ett internationellt perspektiv värnas och att de personer som bedöms ha ett skyddsbehov får uppehållstillstånd här. Skyddsbehövande enligt svensk lagstiftning är dels flyktingar och dels skyddsbehövande i övrigt, såsom till exempel personer som riskerar utsättas för tortyr eller straffas med döden.

Det finns även en möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige på grund av humanitära skäl. Vad gäller humanitära skäl som anförs beträffande barn ska särskilt beaktas vad hänsynen till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver. De skäl som krävs för uppehållstillstånd kan vara av något mindre allvarlig art i fråga om ett sjukt barn än i fråga om vuxna. Detta innebär dock inte att alla barn som är sjuka kan beviljas uppehållstillstånd. Möjligheten till vård i hemlandet, föräldrarnas hälsotillstånd och barnets livssituation i övrigt är faktorer som också måste vägas in. Det kan i detta sammanhang nämnas att i SOU 2004:74, Utlänningslagstiftningen i ett domstolsperspektiv, föreslås ett införande av en särskild bestämmelse rörande uppehållstillstånd av humanitära skäl för barn, som tydligare ska markera den mildare bedömning som ska göras då barn berörs. Betänkandet remissbehandlas för närvarande.

Jag kan inte kommentera utgången i enskilda fall. Jag utgår dock från att Migrationsverket och Utlänningsnämnden i sina beslut gör en korrekt bedömning av gällande lag och praxis.

Jag kan försäkra Hans Backman att barnens situation och behov fortsätter att vara ett prioriterat ämne för regeringen. Som framgår bland annat av mitt svar till Anita Brodén på riksdagsfråga 2003/04:1535 fortsätter berörda myndigheter att vidareutveckla sitt arbete med barnfrågorna på olika områden. Jag följer detta arbete noga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.