svensk djurskyddslagstiftning

Skriftlig fråga 1999/2000:542 av Hagström, Caroline (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-11
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 februari

Fråga 1999/2000:542

av Caroline Hagström (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om svensk djurskyddslagstiftning

En ny förordning, (EG) nr 1804/1999, som bl.a. innehåller nya bestämmelser om djurhållning i ekologiskt lantbruk kommer att innebära att ekologiskt uppfödda djur i första hand ska behandlas med homeopatiska medel eller med örtmedicin. Då bestämmelserna om djurhållning i ekologiskt lantbruk omfattas av en förordning innebär det att dessa omedelbart gäller som lag i de enskilda medlemsländerna. Homeopatiska medel är dock förbjudna att använda för veterinärer i Sverige, eftersom det inte finns någon vetenskaplig bevisning att de är verksamma. Men enligt svensk djurskyddslagstiftning "ska veterinär anlitas vid behandling i syfte att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller skada hos ett djur, om behandlingen orsakar lidande som inte är obetydligt". Om en lantbrukare, vars djur i ekologisk uppfödning insjuknar, enligt lagen tillkallar en veterinär kommer detta att innebära att den nya lagen om behandling med homeopatmedel inte kommer att kunna följas. Om samma lantbrukare i stället väljer att låta behandla djuret med homeopatiska medel av någon annan person med odefinierad kunskap i örtmedicin och/eller homeopati, kommer det att vara ett brott mot svensk djurskyddslagstiftning. Utöver de djurskyddsmässiga risker som denna förordning innebär för svensk del kan det också finnas smittskyddsmässiga risker, då en av veterinärernas viktigaste uppgifter är att kontrollera och förhindra smittspridning bland djur, och från djur till människa.

Hur avser ministern att agera för att den nya lagen ska kunna implementeras med svensk djurskyddslagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:542 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 1999/2000:542 om svensk djurskyddslagstiftning

Jordbruksminister Margareta Winberg

Jag vill inledningsvis poängtera att djurskyddslagen (1988:534) naturligtvis även omfattar ekologiska producenter och ej står i strid med rådets förordning (EEG) 2092/91 om ekologisk produktion.

De gemensamma EG-reglerna för ekologisk djurhållning beslutades vid Jordbruksministerrådet i juli 1999 och de träder huvudsakligen i kraft i augusti i år. Reglerna för ekologisk djurhållning omfattar bl.a. bestämmelser kring förebyggande hälsovård och veterinärvård. Här framgår att bl.a. homeopatiska produkter ska användas hellre än kemisk-syntetiskt framställda allopatiska veterinärmedicinska läkemedel eller antibiotika, "under förutsättning att de har en effektiv terapeutisk verkan på den djurart och under de förhållanden som behandlingen är avsedd för". Detta är enligt min mening ett oerhört viktigt tillägg till kompromissen i rådet om att bl.a. homeopatika företrädesvis ska användas.

Jag tar frågan om alternativmedicinsk behandling av djur på stort allvar och regeringen beslutade den 10 december 1998 om ett kommittédirektiv om alternativmedicinsk behandling av djur och en särskild utredare har tillsatts. Utredarens uppgift är att allsidigt belysa alternativmedicinska behandlingsformer för djur och föreslå åtgärder för att säkerställa att djur inte utsätts för onödigt lidande. I uppdraget ingår även att redogöra för hur eventuella förslag förhåller sig till EG-bestämmelser på området. Jag ser därför fram emot en genomgång av bl.a. det ekologiska området.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.