Svensk barnomsorg i tysk debatt

Skriftlig fråga 2006/07:871 av Hallengren, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-16
Anmäld
2007-03-16
Besvarad
2007-03-21
Svar anmält
2007-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga

2006/07:871 Svensk barnomsorg i tysk debatt

av Lena Hallengren (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Den tyska familjeministern har sagt att barnomsorgen måste byggas ut. Det är nödvändigt både för att öka barnafödandet och för att öka jämställdheten. De som förespråkar en utbyggnad pekar inte så sällan på Sverige som ett föredöme. Men också motståndarna hänvisar till Sverige. Vi har sett exempel på hur Sverige används i debatten på ett grovt missvisande, för att inte säga olustigt, sätt. Ett exempel är hur en sociolog i en tv-debatt påstod att vart tredje svenskt dagisbarn lider av psykiska störningar. När påståendet framförs av en person från den akademiska världen skapas intrycket att det är vetenskapliga fakta som framförs. Men påståendet blir ju inte mindre orimligt därför att det kläds i vetenskaplig dräkt. Jag har noterat att skolministern har besökt Tyskland. Vid sådana besök och till exempel i EU-sammanhang bör regeringen bemöda sig om att ge en korrekt och nyanserad bild av Sveriges familjepolitik. Det kan inte bara vara en uppgift för oss socialdemokrater. Det är viktigt också därför att den bild av svensk barnomsorg som torgförs i Tyskland tyvärr även förekommer i den svenska debatten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga skolministern på vilket sätt han i Sverige och i internationella sammanhang har för avsikt att arbeta för att ge en korrekt bild av svensk familjepolitik.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:871 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 21 mars

Svar på fråga

2006/07:871 Svensk barnomsorg i tysk debatt

Statsrådet Jan Björklund

Lena Hallengren har frågat mig på vilket sätt jag har för avsikt att arbeta för att ge en korrekt bild av svensk familjepolitik.

Jag delar frågeställarens uppfattning att det är viktigt att ge en korrekt och nyanserad bild av svensk familjepolitik. Det sätt som Sverige svartmålas på av vissa tyska debattörer är naturligtvis både olyckligt och grovt vilseledande. Påståendet om att vart tredje svenskt förskolebarn lider av psykiska störningar saknar all grund.

Den svenska barnomsorgen är på många sätt unik och är en central del av vår familjepolitik. Regeringen arbetar aktivt för att dela med sig av de svenska erfarenheterna till andra länder. Det sker både i EU-arbetet och inom andra internationella organ som till exempel OECD. Min avsikt är att fortsätta detta arbete och när möjlighet ges lyfta fram barnomsorgens betydelse för barns utveckling och lärande samt för ökad jämställdhet.

Jag har bland annat tagit upp frågan med den tyska utbildningsministern Annette Schavan på ett möte i Berlin den 28 februari och på det informella ministermötet i Heidelberg den 1 mars 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.