svensk alkoholpolitik

Skriftlig fråga 1999/2000:870 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-28
Anmäld
2000-05-03
Besvarad
2000-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 1999/2000:870

av Lars Gustafsson (kd) till finansminister Bosse Ringholm om svensk alkoholpolitik

Den svenska alkoholpolitiken har i en internationell jämförelse varit framgångsrik. De metoder som använts har varit reglerad tillgänglighet och prisinstrumentet.

Genom politiska beslut har den svenska alkoholpolitiken under det senaste året utsatts för flera förändringar. Beslut om försök med lördagsöppna systembutiker och längre öppethållande på vardagar har syftat till ökad tillgänglighet. Vid förhandlingar med EU-kommissionen om införselregler av alkohol har regeringen beslutat att acceptera de framställda kraven och att efter en övergångstid ha anpassat Sverige till gängse EU-norm.

Efter regeringens beslut att anta kommissionens krav har olika företrädare för regeringen uttryckt att man anser att skatterna på alkohol bör sänkas. Skäl som angivits har varit att värna Systembolagets ställning och minska ungdomsfylleriet.

Har regeringen för avsikt att överge prisinstrumentet som en viktig del i den svenska alkoholpolitiken?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:870 besvarad av

den 10 maj

Svar på fråga 1999/2000:870 om svensk alkoholpolitik

Finansminister Bosse Ringholm

Lars Gustafsson har frågat mig om regeringen har för avsikt att överge prisinstrumentet som en viktig del i den svenska alkoholpolitiken.

Regeringen har i den proposition om ändrade regler för privat införsel av alkoholdrycker m.m., prop. 1999/2000:121, som överlämnades till riksdagen den 27 april 2000 uttalat att man avser att återkomma med förslag till åtgärder på skatteområdet i budgetpropositionen för år 2001. I anslutning därtill kommer regeringen att presentera en ny nationell handlingsplan för alkoholförebyggande åtgärder.

Möjligheten att använda alkoholskatten som ett styrmedel för att begränsa totalkonsumtionen av alkohol beror i hög grad på om man kan skattebelägga all alkoholkonsumtion i Sverige. Den svenska ekonomins ökande öppenhet och medlemskapet i EU är förhållanden som kan påverka detta. Sverige ska även fortsättningsvis behålla målet om att begränsa alkoholens skadeverkningar och verka för att minska den totala alkoholkonsumtionen. Detta måste dock främst ske genom aktiva informationsinsatser och opinionsbildande åtgärder, särskilt mot vissa riskgrupper och storkonsumenter. Till detta återkommer regeringen i den kommande alkoholpolitiska propositionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.