Till innehåll på sidan

Svårigheter att genomföra simundervisning

Skriftlig fråga 2021/22:1636 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-19
Överlämnad
2022-05-25
Anmäld
2022-05-30
Svarsdatum
2022-06-01
Sista svarsdatum
2022-06-01
Besvarad
2022-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Skolidrotten har ett stort värde för oss. Det är där man många gånger får prova nya sporter och öva sin motorik. Men det är även genom den som många barn lär sig att simma. En livsavgörande kunskap för oss. Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan, med andra ord så får alla barn i Sverige kunskap om hur man lär sig simma under skoltid. 

Simundervisningen står med i kursplanen i ämnet. Att kunna simma är en förutsättning för att få godkänt i idrott och hälsa. Utöver det lär man sig badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer i första hjälpen och hjärt- och lungräddning. Kunskap som räddar liv.

Att simma är också en fysisk aktivitet som många utövar som träning eller motion. Det är även viktigt för att vi ska kunna nyttja hav och sjöar för rekreation men framför allt för att förhindra olyckor.

Landets idrottslärare larmar nu om bristen på simhallar som gör det svårt att genomföra simundervisning. Det råder stor anläggningsbrist i hela vårt land, inte bara simhallar. De som byggdes för snart 60 år sedan är i stora renoveringsbehov, en kostnad som kommuner i dag inte har råd med. Vi har i medier kunnat läsa om simhallar med mögelangrepp och där taket rasat ned.

Inomhusmiljön för simhallar kräver kontinuerlig ombesörjning och underhåll. Görs inte det vittrar simhallen till slut ned i grunden, vilket leder till ännu sämre tillgång. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vad tänker statsrådet göra för att säkerställa att simundervisning genomförs trots bristande tillgång till simhallar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1636 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2022/02163 Utbildningsdepartementet Skol ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1636 av Angelika Bengtsson (SD)
Svårigheter att genomföra simundervisning

Angelika Bengtsson har frågat mig vad jag tänker göra för att säkerställa att simundervisning genomförs trots bristande tillgång till simhallar.

Enligt skollagen (2010:800) ska utbildningen inom varje skolform och inom fritidshemmet vara likvärdig, oavsett var i landet den anordnas. Att rusta alla barn med viktiga färdigheter inför livet är en bärande del i den svenska modellen. Att kunna simma är livsavgörande. Därför ställs det i kursplanen för ämnet idrott och hälsa, för grundskolan och motsvarande skolformer, mycket specifika krav på att elever ska kunna simma för att nå kunskapskraven och få ett godkänt betyg. Så är även fallet i den reviderade kursplanen som regeringen beslutade om i augusti 2020 och som ska tillämpas från och med hösten 2022.

Huvudmannen ansvarar enligt skollagen för att eleverna får den utbildning de har rätt till. För utbildningen ska de lokaler finnas som behövs för att syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas. Huvudmannen ansvarar därmed för att simundervisning i skolans regi genomförs på ett säkert sätt.

Av Skolverkets betygsstatistik för läsåret 2020/21 framgår att andelen elever i årskurs 6 som uppnår minst betyget E i idrott och hälsa är ca 92 procent. Motsvarande andel elever i årskurs 9 uppgår till cirka 93 procent. Av en uppföljning som Skolverket genomfört framgår att den främsta orsaken till att elever inte når kunskapskravet för simning är att eleverna ges för få simundervisningstillfällen. Det handlar bland annat om organisatoriska svårigheter, som att få tider i simhallen eller att anordna simundervisning inom det ordinarie schemat. För att bland annat öka andelen elever som når kunskapskraven i ämnet idrott och hälsa beslutade regeringen i juli 2018 att utöka den garanterade undervisningstiden i ämnet idrott och hälsa med 100 timmar i grundskolan från och med den 1 juli 2019.

För att skapa fler simundervisningstillfällen har regeringen infört ett stöd till huvudmän för att anordna simskola för elever i årskurs 6–9 under skollov. Även om riksdagen nu beslutat att medel för lovsimskolan ska upphöra, är det fortfarande möjligt för huvudmän att söka medel för att erbjuda elever lovskola med simundervisning om eleven inte uppnår kunskapskraven i idrott och hälsa.

Jag instämmer i hur viktigt det är att alla elever lär sig att simma. Simkunnighet räddar liv och regeringen har därför vidtagit flera åtgärder för att stärka förutsättningarna för att fler elever lär sig simma.

Stockholm den 1 juni 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.