Till innehåll på sidan

Svågerpolitik och korruption i offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2019/20:768 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-16
Överlämnad
2020-01-17
Anmäld
2020-01-21
Svarsdatum
2020-01-29
Sista svarsdatum
2020-01-29
Besvarad
2020-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Institutet mot mutor har nyligen publicerat resultaten av den senaste EU-barometern vad gäller korruption. Den visar att Sverige skiljer sig mot övriga EU vad gäller nepotism och svågerpolitik.

Av de svenska respondenterna uppgav 30 procent att korruption är ett utbrett problem i landet, men 88 procent anser att det inte utgör ett problem vid affärsverksamhet i Sverige. På frågan om företagen upplever att de förlorat ett anbud i en offentlig upphandling på grund av korruption uppger däremot tre av tio att korruption hindrat dem från att vinna upphandlingen.

När det gäller vilka korrupta företeelser som är mest utbredda i landet sticker Sverige ut i två avseenden. 45 procent av de svenska respondenterna anser att erbjudanden om gåvor eller resor i utbyte mot en tjänst är bland den vanligaste korruptionsformen, jämfört med EU-snittet på 27 procent. Hälften av de svenska företagen uppger även att svågerpolitik och nepotism är vanligt i affärer, jämfört med EU-snittet på 45 procent.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka åtgärder har och avser statsrådet att vidta för att minska korruption i upphandlingar med offentlig sektor?  

Svar på skriftlig fråga 2019/20:768 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/

00202

/OU

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:768 av Lars Hjälmered (M)
Svågerpolitik och korruption i offentlig upphandling

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag har och avser att vidta för att minska korruption i upphandlingar med offentlig sektor.

Det är allvarligt att så många upplever att de förlorat anbud på grund av korruption. En offentlig förvaltning som håller hög kvalitet och där korruption inte accepteras är en tillgång i samhället och avgörande för förtroendet för statsförvaltningen. Regeringen har därför tagit initiativ till en handlingsplan mot korruption som förväntas vara färdig under 2020. Redan nu har Statskontoret i uppdrag att främja och samordna arbetet för en god förvaltningskultur i staten.

När det gäller offentlig upphandling är ett av inriktningsmålen i den nationella upphandlingsstrategin en rättssäker offentlig upphandling. Upphandlingsmyndigheten har bland annat tagit fram stöd till upphandlande myndigheter i syfte att de ska kunna förebygga och identifiera korruption i offentlig upphandling. För närvarande genomförs även visselblåsardirektivet som innebär skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten, däribland offentlig upphandling.

Regeringen har därutöver givit Tillitsdelegationen i uppdrag att föreslå hur och när en gemensam obligatorisk introduktionsutbildning för statsanställda kan införas. Kunskap är viktig för att förebygga olika former av korruption.

Arbetet mot att minska korruption i samhället, inte minst när det gäller offentlig upphandling, är en fråga som jag prioriterar.

Stockholm den 27 januari 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.