Till innehåll på sidan

Styrning och ledning av Försäkringskassan

Skriftlig fråga 2020/21:1160 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-29
Överlämnad
2020-12-30
Anmäld
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-13
Sista svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det finns tydliga brister i dagens sjukförsäkring. Den sjukskrivne ska via läkarintyg intyga sjukdom, därefter har Försäkringskassan en skyldighet att objektivt utreda ärendet och ta hänsyn till alla relevanta omständigheter att utreda arbetsförmågan. I många fall ifrågasätts den medicinska bedömning som intygen baseras på, och handläggaren använder det försäkringsmedicinska beslutsstöd som finns. Utifrån detta avslås en stor del av intygen efter dag 180 utan att någon åtgärd vidtagits innan den dagen. Antalet som blivit av med sin sjukförsäkring har ökat de senaste åren.

De formella grunder som läkaren ska bevisa ställer till det även vid nya sjukdomar som covid-19. Enligt lagen har läkaren krav att intyga diagnosen utifrån sin profession. Det finns inga krav på att läkaren ska bevisa hur diagnosen fastställts. Inte heller finns det ett krav i lagen på att läkaren ska bevisa kopplingen mellan oförmågan och sjukdomen. Det är just denna formella styrning av rättssäkerheten som saknar legal grund. 

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:

 

Avser statsrådet att se över styrning och ledning av Försäkringskassan så att den följer gällande lagstiftning och att de sjukintyg som skrivs bedöms på ett rättssäkert sätt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1160 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:1160 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Styrning och ledning av Försäkringskassan

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig om jag avser att se över styrning och ledning av Försäkringskassan så att den följer gällande lagstiftning och att de sjukintyg som skrivs bedöms på ett rättssäkert sätt.

Det behövs ökad samsyn mellan hälso- och vården och Försäkringskassan för att säkerställa att människor får rätt till sjukpenning när sjukdom sätter ned deras arbetsförmåga. Behovet av samsyn är särskilt påtagligt när det gäller psykiska diagnoser och andra symptombaserade diagnoser. Därför har regeringen gett Socialstyrelsen och Försäkringskassan ett gemensamt uppdrag att komma överens om hur Försäkringskassans krav på information i läkarintygen ska utformas så att de stämmer överens med vårdens faktiska möjligheter att leverera information i de medicinska underlagen. Ett av utvecklingsområdena handlar om försäkringsmedicinska underlag, information i läkarintyg och Försäkringskassans utredningsskyldighet. Uppdraget ska slutredovisas den 15 oktober 2021.

Mot bakgrund av de brister i sjukpenningärenden som utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum (SOU 2020:6) har identifierat har regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att redovisa de åtgärder som vidtagits och kommer att vidtas för att säkerställa att det i samtliga ärenden genomförs sådan utredning som krävs för att klarlägga om det finns ett arbete som den försäkrade kan utföra med normal arbetsprestation och utan mer än ringa anpassning. Försäkringskassan ska också redovisa vilka åtgärder som har vidtagits och kommer att vidtas för att säkerställa att behovet av rehabiliteringsinsatser utreds och vid behov vidtas så tidigt som det är möjligt utifrån omständigheterna i ärendet. Uppdraget avser ärenden där sjukpenning nekas på grund av att den försäkrade bedöms ha förmåga att försörja sig i ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Uppdraget ska slutredovisas den 15 augusti 2021.

Försäkringskassans utredningsskyldighet innebär att se till att ärenden blir utredda i den omfattning som deras beskaffenhet kräver. Regeringen har gett Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) i uppdrag att granska och analysera hur Försäkringskassan tillämpar bestämmelsen om utredningsskyldighet i 110 kap. 13 § socialförsäkringsbalken, vid hand-läggningen av ärenden gällande sjukpenning och aktivitetsersättning där ansökan om ersättning har avslagits. Uppdraget ska redovisas i mars 2021.

Människor som drabbas av sjukdom ska kunna lita på sjukförsäkringen när de inte kan arbeta. Utgångspunkten är att sjukförsäkringen ska ge alla som har nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom trygghet.

Stockholm den 12 januari 2021

Ardalan Shekarabi –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.