studiestöd vid teckentolkutbildning

Skriftlig fråga 2000/01:186 av Hietala Nordlund, Barbro (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-11-08
Anmäld
2000-11-14
Besvarad
2000-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga 2000/01:186

av Barbro Hietala Nordlund (s) till utbildningsminister Thomas Östros om studiestöd vid teckentolkutbildning

Teckenspråkstolkutbildningen är i dag två år och ligger på gymnasienivå på folkhögskola. För behörighet till utbildningen krävs att man genomgått den likaså tvååriga teckenspråksutbildningen.

Enligt det nya studiemedelssystemets regler för längsta tid på gymnasienivå medges studiemedel för högst 80 v (två läsår) när man studerar på gymnasienivå och redan har en treårig gymnasial utbildning.

I dag har praktiskt taget alla som söker till teckenspråkstolklinjen redan en treårig gymnasieutbildning. Utbildningen är alltså 2 + 2 år lång men det nya studiestödet kan i de flesta fall endast beviljas för två år.

Utbildningen finns i dag på Västanviks folkhögskola i Dalarna och på ytterligare några folkhögskolor i landet. Den rekrytering till tolkutbildningen som snart ska ske hotas om inte studiemedelsfrågan får sin lösning.

De studiemedelsregler som ska gälla fr.o.m. den 1 juli 2001 medger studiemedel för 240 v. (12 terminer) på eftergymnasialnivå. Eftersom elever som söker teckentolkutbildningen redan har en gymnasieutbildning kunde den därpå följande tvååriga tolkutbildningen på folkhögskola betraktas som eftergymnasial.

Är utbildningsministern beredd att vidta åtgärder för att lösa studiemedelsproblematiken för studerande på teckentolkutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:186 besvarad av

den 15 november

Svar på fråga 2000/01:186 om studiestöd vid teckentolksutbildning

Utbildningsminister Thomas Östros

Barbro Hietala Nordlund har frågat mig om jag har för avsikt att vidta åtgärder för att lösa studiemedelsproblematiken för studerande på teckentolksutbildningen.

Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) vid Stockholms universitet har i uppdrag att bl.a. se till att utbildning av teckenspråks-/dövblindstolkar bedrivs för att täcka samhällsbehovet. Syftet är att säkerställa att 3 b § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), som ålägger landets landsting att tillhandahålla tolktjänst för döva, dövblinda och hörselskadade, kan följas. Det råder stor brist på utbildade tolkar inom detta område och bristen kommer att kvarstå under de närmaste åren.

Teckenspråkstolks- och dövblindtolksutbildning ges vid olika folkhögskolor. För behörighet till antagning krävs för närvarande fullständig kurs från 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Mycket goda kunskaper i det svenska språket och i det svenska teckenspråket krävs.

Den som inte har mycket goda kunskaper i det svenska teckenspråket måste skaffa sig detta t.ex. genom att gå en tvåårig, förberedande teckenspråksutbildning som enbart ges vid folkhögskola. Det finns också möjlighet att under vissa terminer läsa kompletterande 20-poängskurser vid vissa universitet och högskolor.

Det är viktigt att rekryteringen till den här typen av utbildning inte påverkas negativt. Jag är medveten om att studiemedelssystemet kan innebära problem för vissa studerande som vill bli teckenspråkstolkar och som behöver en förberedande utbildning och har därför för avsikt att i det kommande arbetet se över villkoren för studiefinansieringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.