Till innehåll på sidan

Studieförbund som tvingas lägga ned sin verksamhet

Skriftlig fråga 2023/24:176 av Magnus Manhammar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-26
Överlämnad
2023-10-27
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Svensk folkbildning har en lång tradition av lärande och bildning som bygger på demokratiska grunder samt deltagarnas kraft och engagemang. Folkbildningen bidrar till en demokratisk utveckling av samhället och till individers självförverkligande.

Det var i studieförbunden som många av de grundläggande demokratiska principerna formades och diskuterades, och de bidrog till att stärka den svenska demokratin. Vi vet också att studieförbunden består av en mångfald av förbund grundade i olika ideal, idéer och traditioner. Det är vår demokrati i sitt yttersta.

Det är därför oerhört oroande att regeringen har aviserat att inför år 2024 kommer anslagen till studieförbunden att minska kraftigt med 250 miljoner kronor. Detta kommer att påverka studieförbundens möjligheter att erbjuda utbildningar och att erbjuda människor nya livschanser. 

Kulturens Bildningsverksamhet meddelar nu att de kommer att lägga ned sin verksamhet inför nästa år eftersom det statliga stödet minskar. Verksamheten har funnits sedan år 2010, och de har inte möjlighet att bedriva den statsbidragsfinansierade folkbildningen vidare efter årsskiftet. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Visste ministern om att detta skulle kunna bli en konsekvens av regeringens nedskärningar, och vilka åtgärder avser ministern att vidta för att den statsbidragsfinansierade folkbildning som studieförbunden bedriver ska kunna fortsätta sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:176 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)


Svar på fråga 2023/24:176 av Magnus Manhammar (S)
Studieförbund som tvingas lägga ned sin verksamhet

Magnus Manhammar har frågat mig om jag visste om att detta skulle kunna bli en konsekvens av regeringens nedskärningar, och vilka åtgärder jag avser att vidta för att den statsbidragsfinansierade folkbildning som studieförbunden bedriver ska kunna fortsätta sin verksamhet. Frågan ställs bl.a. mot bakgrund av att Kulturens Bildningsverksamhet har beslutat att lägga ned sin statsbidragsfinansierade verksamhet.

Som jag flera gånger tidigare har uttryckt, vill jag inledningsvis understryka att regeringen ser att folkbildningen är viktig för både enskilda individer och för Sverige som land. Det är beklagligt att Kulturens Bildningsverksamhet har beslutat att lägga ner sin statsbidragsfinansierade verksamhet.

I dagens ekonomiska läge behöver regeringen ta ansvar för att bekämpa inflationen och hantera inflationens effekter genom att stötta hushållen och välfärden. I budgetpropositionen för 2024 behöver regeringen därför göra hårda prioriteringar. Regeringen föreslår därför att nivån på statsbidraget till studieförbunden stegvis justeras till förmån för mer prioriterade åtgärder inom folkhögskolan och andra områden, t.ex. inom utbildning för vuxna.

Förslaget om en justering av statsbidraget har föregåtts av noggranna avvägningar inom Regeringskansliet. Regeringen var medveten om att en minskning av statsbidraget skulle få konsekvenser för studieförbundens verksamheter och att dessa konsekvenser skulle skilja sig utifrån respektive studieförbunds förutsättningar.

Jag vill understryka att regeringen sammantaget i budgetpropositionen för 2024 föreslår att ca 2,4 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till folkhögskolor och att ca 1,7 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till studieförbund 2024. Det är därmed ett omfattande statligt stöd som regeringen föreslår fördelas till folkhögskolor och studieförbund. Detta kommer att möjliggöra mycket viktig bildningsverksamhet vid studieförbund och folkhögskolor.

Stockholm den 8 november 2023

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.