studenters reserabatter

Skriftlig fråga 2001/02:1432 av Gustavsson, Lennart (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-19
Besvarad
2002-08-01
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 juli

Fråga 2001/02:1432

av Lennart Gustavsson (v) till utbildningsminister Thomas Östros om studenters reserabatter

En del av ambitionerna om att bredda rekryteringen till högskolan sätts på spel i och med SAS och SJ:s nya regler om studentrabatt. En stor grupp av studenter kommer att få känna av de nya reglerna.

Lärosätena i Norrland arbetar med att rekrytera människor från alla delar av Sverige till högskole- och universitetsutbildningar, allt för att bredda rekryteringen, öka tillväxten i Norrland och skapa en mångfald bland studenter. De båda företagens agerande gör att man direkt kan nämna ett flertal studentgrupper (t.ex. deltidsstuderande, distansstuderande, funktionshindrade, forskarstuderande) som kommer tänka efter en extra gång innan de flyttar till en Norrlandsort där man är i behov av resor till överkomliga priser.

Målet med att få fler människor att söka sig till universitet och högskolor kan te sig märkligt när det motverkas av våra stora resebolag. Utifrån detta vänder jag mig till utbildningsministern med följande fråga:

Vilka åtgärder är utbildningsministern beredd att vidta för att säkerställa alla studenters möjlighet till resande till rimliga priser?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1432 besvarad av

den 1 augusti

Svar på fråga 2001/02:1432 om studenters reserabatter

Utbildningsminister Thomas Östros

Lennart Gustavsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa alla studenters möjlighet till resande till rimliga priser.

Sedan riksdagen i mitten av 1990-talet beslutade att slopa de statliga medlen för subventionerade studeranderabatter har Centrala studiestödsnämnden, CSN, och Sveriges förenade studentkårer, SFS, m.fl. lyckats behålla ett fungerande rabattsystem för studerandekollektivet. I de överenskommelser som ligger till grund för dagens reserabatter har inte Utbildningsdepartementet tagit någon aktiv del. I det befintliga studiestödssystemet bidrar regeringen i stället till att mer generellt stödja studerande på andra sätt än genom direkta rabatter hos vissa reseföretag.

Studerandegruppen är en mycket viktig grupp resenärer för de olika reseföretagen. Därför har CSN och studerandesammanslutningarna goda möjligheter att genom förhandlingar med reseföretagen söka olika rabattsystem för alla studerandegrupper. Tveklöst är möjligheten till rabatterade resor för studerande viktig för att öka tillgängligheten till den högre utbildningen och för att bidra till att minska den sociala och geografiska snedrekryteringen.

Jag utgår därför ifrån att CSN och studerandesammanslutningarna även i fortsättningen kommer att utnyttja sina möjligheter att söka reserabatter för så breda studerandegrupper som möjligt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.