strukturval vid bistånd

Skriftlig fråga 1997/98:476 av Lindholm, Jan (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-20
Anmäld
1998-03-02
Besvarad
1998-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:476 av Jan Lindholm (mp) till statsrådet Pierre Schori om strukturval vid bistånd

Några timmars läsljus kan förändra livet för kvinnor i Afrikas mörker. Med enkel och billig solcellsteknik (billigt där det saknas infrastruktur) kan alternativ till aktiviteter i nattmörkret även bidra till minskat barnafödande. Det är ett faktum med alla de lättnader det innebär för kvinnorna. När elden endast behöver ge värme så kan effektivare eldstäder introduceras med ett minskat vedbehov som följd.

Tyvärr håller även avlägsna bygder i Afrika sakta men säkert på att hamna i det globala handelsberoende som oljebaserad teknik ger. Att ge alternativ till storskaligt fossilberoende är både ur miljösynpunkt och ur humanitär synpunkt av yttersta vikt.

Karagweföreningen och liknande privata initiativ har visat att man med mycket små medel kan påverka strukturer i positiv riktning. Lokala självhjälpsbanker som finansierar ny teknik till kvinnor har likaså visat sig vara en dynamisk kraft.

Avser ministern överväga att svenskt bistånd uppvärderar, ja rent av prioriterar, småskalig solcellsteknik som en avgörande strukturell insats för att förbättra kvinnors situation i u-länder?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:476 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:476 om strukturval vid bistånd
    Statsrådet Pierre Schori

Jan Lindholm har frågat om jag avser att överväga att svenskt bistånd prioriterar småskalig solcellsteknik som en avgörande strukturell insats för att förbättra kvinnors situation i u-länder.

Två av de svenska biståndsmålen avser stärkandet av kvinnors ställning respektive arbete för hållbar utveckling.

Regeringen noterar med tillfredsställelse att två av Sidas fem prioriteringar inom de nya riktlinjerna för energibiståndet avser just förnyelsebar energi respektive decentraliserad energiförsörjning för fattiga människor, dvs. det som frågeställaren syftar på.

Det behöver knappast påminnas om att majoriteten av u-världens fattiga är just kvinnor.

Sida har redan pågående insatser inom solcellstekniken i Etiopien och Tanzania.

Det som frågeställaren begär är alltså redan en del av svenskt bistånd, och detta i ökande utsträckning och med klarare fokusering.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.