Strömmingsfisket

Skriftlig fråga 2021/22:1199 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-02
Överlämnad
2022-03-02
Anmäld
2022-03-03
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I morse fick jag rapport från en lokal fiskare i Stockholms skärgård som bekräftar att krisen för strömmingsbestånden fortsätter. Detta är ännu en allvarlig signal om att regeringen måste agera. Undertecknad har under flera år uppmanat regeringen att agera innan det är för sent, men oavsett frågornas formulering är svaren desamma. ”Det finns inte tillräckligt med forskning ...” och ”vi inväntar Havs- och vattenmyndighetens rapport som ska komma i mars 2022”. Inte ens riksdagens tydliga beslut om att regeringen ska vidta diverse åtgärder möts av andra svar än att frågan bereds … Detta är inte hållbart. För medan gräset gror, dör kon, som ordspråket säger.

EU:s gemensamma fiskeripolitik utgår från en försiktighetsansats som innebär att åtgärder ska vidtas ”om det kan antas att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada och olägenheter för människors hälsa och miljön”. I fallet strömmingsbestånden i Östersjön är detta uppenbart och borde därför omedelbart leda till handling.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Finns det några åtgärder som statsrådet, med utgångspunkt i försiktighetsansatsen, planerar att sjösätta i närtid?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1199 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)


Svar på fråga 2021/22:1199 av Betty Malmberg (M) Strömmingsfisket

Betty Malmberg har frågat mig om det finns några åtgärder, med utgångspunkt i försiktighetsansatsen, som regeringen planerar att sjösätta i närtid.

Vad gäller strömmingsfisket i Östersjön, pågår ett arbete med att inhämta ett bredare kunskapsunderlag för att identifiera orsakssamband. I det arbetet beaktas självklart den försiktighetsansats som är en del av målen för EU:s gemensamma fiskeripolitik.

Som jag besvarade Betty Malmberg i både riksdagsfråga 2021/22:822 Utflyttning av trålgränsen i Östersjön och i riksdagsfråga 2021/22:988 Östersjön och ny trålgräns på prov, arbetar regeringen aktivt med att hantera riksdagens tillkännagivanden.

Det är viktigt för regeringen att stärka förutsättningarna för ett hållbart kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring i Sverige, inte minst genom ett aktivt havsmiljöarbete.

Stockholm den 9 mars 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.